Реформатори с кампания за чип в личната карта

Реформатори с кампания за чип в личната карта | StandartNews.com

Част от реформаторите се готвят да започнат мащабна кампания, с която да убедят депутатите от ГЕРБ, че е нужно въвеждането на електронна лична карта и на електронно управление у нас. Според тях премахването на текстовете в §6 и §7 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗЕИ, които предвиждат личните карти да бъдат носител за електронни идентификатори и електронни подписи, ще забави с години масовото въвеждане на е-управление и реализирането на електронно гласуване от дистанция. Причините за това според тях са няколко.

Първата е, че всяка година изтича срокът на валидност и се подновяват между 600 хил. и 1 млн. лични карти. При подмяна с нови, в което има вграден чип и генериран електронен идентификатор, за много кратък период от под 4 години, повече от 50% от населението ще разполагат с валидни електронни идентификатори. Това се отнася включително и за българите в чужбина, които ще могат да получават лични карти с е-идентификатор и в консулските служби в чужбина. Освен това бизнес съветът към Съвета за електронно управление е представил експертно становище, че вграждането на чип в личните карти би оскъпило себестойността на новите лични карти с 20-30 стотинки, като такова минимално оскъпяване няма да наложи увеличение в цената, която гражданите заплащат и в момента за издаване на лични карти. Според част от реформаторите премахването на чиповете от новите лични карти ще отложи с години въвеждането на електронно гласуване.

В същото време от Брюксел МВР шефът Румяна Бъчварова съобщи, че чипът в личните карти няма да бъде премахнат, а отложен с няколко месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай