РБ иска право на индивидуална конституционална жалба

РБ иска право на индивидуална конституционална жалба | StandartNews.com

Всеки български гражданин трябва да има право да сезира Конституционния съд, когато има противоречие на Конституцията със закони и международни договори. Това може да стане само след промени в най-висшия закон в държавата. Това коментира след заседанието на комисията по правни въпроси в парламента Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии.

Нашето предложение няма да превърне Конституционния съд в четвърта инстанция, а ще му даде всеобхватен контрол на конституционалността при всички актове, коментира Делчев. Смятаме още, че трябва да се даде право на съдилищата да сезират КС, ако установят, че текстовете от закони, които прилагат, са в разрез с Конституцията, добави още той.

В момента право да сезират Конституционния съд имат 1/5 от народните представители, президентът, МС, ВКС, ВАС и главният прокурор,както и омбудсманът с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай