РБ иска оставката на ръководството на КФН

РБ иска оставката на ръководството на КФН | StandartNews.com

София. „Необходимо е единно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори, и ако не я получим, чрез решителен акт на парламента да прекратим мандатите им и със спешни законодателни промени да гарантираме, че обществото ни няма повече да страда от подобна безотговорност". Това заяви Радан Кънев от парламентарната трибуна, прочитайки декларация от името на Реформаторски блок.

„През изминалите години на криза, българските финансови регулатори БНБ и КФН не изпълниха законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж и да спомагат превръщането на спестяванията на гражданите в инвестиции в българската икономика. Напротив – те допуснаха системното изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари. За годините на кризата, над 20 милиарда лева спестявания в банките напуснаха страната, а над две трети от активите на българските пенсионни фондове бяха инвестирани зад граница", се казва в декларацията на РБ.

„Вместо да градят доверие, БНБ и КФН се превърнаха във фактори на нестабилност за финансовата система на страната. Съмненията в тяхната компетентност, добросъвестност и безпристрастност доведоха до необходимост от държавна финансова подкрепа за банкови институции и до излишно и опасно напрежение около доходността и активите на универсалните пенсионни фондове, в които са вложени парите на милиони работещи български граждани", каза Кънев.

„Когато финансовите регулатори отказват да поемат отговорност, тя преминава върху тези, на които тежи техният избор, върху нас, върху които тежи тяхното избиране. Днес не е време да си прехвърляме вината за неудачни кадрови решения в миналото, а заедно да преодолеем последиците от тях, за да защитим интереса на българските граждани, спестители, данъкоплатци", пишат от РБ в своята декларация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай