Разделихме се на партии "Мутафчийски" и "Мангъров"

Хората си имат мнения и спорят всеки ден във Фейсбук

Разделихме се на партии "Мутафчийски" и "Мангъров" | StandartNews.com

Още от самото начало на извънредното положение всички социологически агенции отчитат ръст на подкрепата към кабинета. В такива времена има вътрешна консолидация около тези, които вземат решенията, разказа в предаването "Офанзива" по Канал 3 социологът Димитър Ганев.

Все още оценката за националния оперативен щаб е на изключително високо ниво – над 60% подкрепа, добави той. Намираме се в безпрецедентна ситуация, в която българите смятат, че правителството ни се е справило по-добре от правителствата на останалите европейски държави, отбеляза Ганев.

Данните показват, че има изчерпване към подобен рестриктивен режи, какъвто имахме първия месец и половина. България се радели на две партии – на Мангъров и на Мутафчийски. Имат си мнения и спорят всеки ден във Фейсбук. Подобно разделение има във всяка европейска държава. Единствената европейска държава, в която партията на Мангъров е на власт, е Швеция, посочи политическият анализатор.

Консолидацията около властта е оценка за справянето на правителството в извънредна ситуация. В момента, в който спрем да говорим за здравната криза обаче, ще заговорим за икономическата криза, свързана с извънредните мерки. Тази година се очаква безпрецедентен спад на брутния вътрешен продукт. Въпросът е ще успее ли правителството да запази нивото на доверие, защото всеки ще търси виновник и този виновник обикновено се намира в лицето на властта. Оттук нататък недоволството ще има и то ще се засилва, няма никакво съмнение в това, подчерта Ганев.

БСП някак си не успя да намери себе си в тази криза. Кризата хвана БСП в много особена ситуация – в тежко вътрешно разделение. Разделението там е гигантско. Войната за лидер на партията ще е много тежка, заяви социологът.

Той коментира и поведението на държавния глава Румен Радев от началото на извънредното положение. Президентът по-скоро губи от ситуацията, в която се намира. Неминуемо има поводи да критикуваш управлението, но като става въпрос за коронавируса, нацията беше изправена пред сериозно изпитание и нацията очакваше консолидация на властите. Президентът по-скоро трябва да бъде обединител и институциите трябваше да имат общи позиции по извънредните мерки, каза още Димитър Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай