Рашков: Натискът по границата ни с Турция и Гърция расте

На този етап капацитетът на центровете за мигранти към МВР не е запълнен, посочи вътрешният министър

Рашков: Натискът по границата ни с Турция и Гърция расте | StandartNews.com

За ремонта на оградата по границата ни с Турция на този етап ще са необходими около 4 милиона лева, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков след заседанието на Съвета по сигурността към правителството, предава БНР.

Стопанисването на оградата ще премине към МВР и Гранична полиция, това е договорено и с областните управители, които в момента имат отговорност да подържат съоръжението.

На този етап капацитетът на центровете за мигранти към МВР не е запълнен, при необходимост ще се разкрият нови, посочи Рашков:

„Ремонтирали сме някои, които досега не са действали, и сме в такава готовност. Но увеличаване, драстично, на броя на приетите в тези домове чужденци не се наблюдава. Условията са сравнително добри. За тези хора се полагат необходимите грижи.

Обръща се сериозно внимание на това да бъдат все пак в карантина, защото там работят и служители на МВР, и представители на някои от службите, защото все пак някои от тях са без документи, ние не знаем какви са тези хора“.

Бойко Рашков потвърди, че натискът по границата ни с Турция и Гърция през тази година е нараснал шест пъти спрямо миналата 2020-та, но към 5 септември данните сочат четири пъти по-ниски нива спрямо предходната мигрантска криза от 2015 година. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай