Рашидов: Собствениците на тютюневите складове да ги възстановят

Рашидов: Собствениците на тютюневите складове да ги възстановят | StandartNews.com

Собствениците на изгорелите Тютюневи складове в Пловдив трябва да бъдат издирени и принудени да възстановят сградите в автентичния им вид. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който посети града под тепетата, за да се запознае със щетите след големия пожар.

Ако тютюневите складове в Пловдив са жертва на умишлен палеж, виновникът трябва да понесе пълната строгост на закона, обясни той и уточни, че днес започва работата на Инспектората за опазване на културното наследство.

„Ръководството на Министерството на културата ще излезе с ясна и категорична позиция. Моята ясна позиция е, че сградите трябва да бъдат възстановени. Веднъж завинаги собствениците, когато взимат или стават собственици на паметници на културата, трябва да знаят, че заедно със собствеността носят и отговорности", коментира Рашидов.

„Някои хора смятат, че като изгори или се събори даден паметник, то това му дава основание да строи каквото си поиска на неговото място. Ще се научат като собственици да си ги възстановяват. Всичко, което е било съборено може да се възстанови. Аз категорично ще настоявам паментици на културата да не се рушат и да не променят вида си", посочи министърът на културата.

Все още не може категорично да се говори за умишлен палеж на тютюневите складове, категоричен бе Вежди Рашидов. Това изтъкна и гл. комисар Николай Николов в студиото на „Тази сутрин" по бТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай