Ранобудни роми в Гърмен гласуват вкупом за „къщи, токове и вода".

Ранобудни роми в Гърмен гласуват вкупом за „къщи, токове и вода". | StandartNews.com

Ромите от квартал „Кремиковци" в Гърмен, където са вдигнати 124 незаконни постройки, атакуваха Първа секционна избирателна комисия рано-рано. Всеки дойд с каквото може – кой с каруца, кой директно върху гърба на коне, кой с кола, кой с микробус, не липсваха и пешеходци. Много от жените носеха на ръце бебетета си, тъй като всички поели към урните и няма на кого да ги оставят в махалата. Те дойдоха на групи от по 30-40 души. Заради наплива на избиратели двама полицаи охраняваха входа към урната. В помещението се пускаха по двама души, за да няма опашки и напрежение, както и възможност за някаква манипулация на вота. На балотаж тук са двама бивши кметове – Ахмед Башев и Минка Капитанов". Зад нейната кандидатура застанаха Национално движение за права и свободи и Обединен блок на труда. Башев води на Капитанова с 37,17% срещу 31,03% след първия тур. Няколко години Минка Капитанова бе зам.-кмет и дясна ръка на Ахмед Башев, докато той бе кмет на Гърмен. През 2013 г. той стана депутат и посочи нея като най-достоен управник на общината. Месеци по-късно отчете това свое решение като голяма грешка. „При разлика от 450-500 гласа всичко е възможно да се случи на балотажа, няма предизвестен победител", коментират социолози. Любопитен факт е, че през 2007 година Ахмед Башев спечели трети пореден кметски мандат като независим кандидат и победи категорично. Сега въпросът е: Ще повтори ли това Минка Капитанова?

„Не сме взели пари от никой. Всички ни обещават, че ще ни спасят къщите от събаряне, но обещаното не е като даденото. Гласуваме, за да си запазим домовете, да имаме токове /б.а.-ток/ и вода. Да живеем нормално като останалите. Пускаме рано бюлетините, защото в гората има много гъба и отиваме да я берем, за да изкараме някой лев", споделиха гласоподаватели от ромската махала, която се прочу с протестите и бутането на незаконни сгради през последните пет месеца. Пасторът на евангелистката църква в квартала Иван Айдаров уверява, че не е имало раздаване на пари. Обясни струпването наведнъж на десетки роми пред СИК №1 заради навика и да са заедно навсякъде. Пък и напоследък се страхуват от провокации на българи и затова не смеят да се движат поединично. Напрежението тук е факт след нападението на 23 май тази година на тълпа цигани над няколко българи, при което бяха пребити 8 души.

„Държавата бутна 10 къщи, моята също бе изравнена със земята, били незаконни. Искаме от бъдещия кмет да ни узакони домовете, да си плащаме данъците и да нямаме проблеми нито с държавата, нито с българите в общината. С тях винаги сме живели като братя, не бива да се делим, а да сме единни. Винаги проповядвам за мир. Призовавам и роми, и българи към мир, а не към война", сподели пасторът Иван Айдаров. „Някои бързат да гласуват рано сутринта, че ще забравят за кой номер да пуснат бюлетина, тъй като не знаят да четат", каза с усмивка млад мъж, който също чакаше на опашката пред секцията. Но основната причина за ранобудните братя и сестри и гъбата в гората, която не чака, трябва да я приберем, че да припечелим нещо, допълни сериозно той. „Общо избирателите в община Гърмен са 12 585. В Първа СИК гласуват към 700 избиратели. От тях близо 400 са от ромската махала, другите 300 са от село Марчево. До момента няма подадени жалби за нарушаване на изборния кодекс", заяви на обяд в неделя председателят на ОИК – Гърмен Катя Кардашева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай