"Радикалният ислям" влиза в Наказателния кодекс

"Радикалният ислям" влиза в Наказателния кодекс | StandartNews.com

Народното събрание прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, с които се криминализира „радикалният ислям".  Промените в НК бяха внесени от ПГ на Патриотичния фронт и бяха приети със 106 гласа „за", „против" - 3, а 10 гласуваха „въздържал се".

С промените в Наказателния кодекс се дава определение на понятието „радикален ислям", каквото досега в българското законодателство нямаше. Според приетите текстове „радикален ислям" се проповядва от едно лице, когато призовава за създаването на „Халифат" , за налагане на законите на „Шериата" над светските, за насилствено налагане на религиозни принципи и норми.

Според вносителите едно лице проповядва „радикален ислям", когато пропагандира за свещена война „джихад", както и когато това лице набира последователи и средства. Налагането на религиозни принципи и норми на поведение са характерни за исляма или проповядването на насилие. Проповядването на „радикален ислям" ще се наказва с до 3 години затвор според промените, уточнява Фокус. 

Според законодателното предложение се създава нова точка в чл. 93 със следното съдържание: „Идеология „радикален ислям" се проповядва от едно лице, когато то с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: за създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане на законите на „Шериата" над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани. Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято идеология е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации."

Досега в НК нямаше въведено определение на понятието „радикален ислям", а разпространителите на такова деяние са съдени за „антидемократична дейност". 

Преди седмица в две парламентарни комисии - правна комисия и комисията по вероизповеданията, беше приет на първо четене законопроектът за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, добил популярност като „Закона за бурките", внесен също от ПГ на ПФ. Досега Общинските съвети в няколко града, от които Пазарджик и Пловдив, приеха забрана за носенето на бурки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай