Радев скастри министрите:Мерките правилни, начинът на въвеждане-не

Животът на хората е по-важен от изборния резултат, заяви президентът

Радев скастри министрите:Мерките правилни, начинът на въвеждане-не | StandartNews.com
  • Животът на хората е по-важен от изборния резултат, заяви президентът

Президентът Румен Радев подкрепи въвеждането на мерките срещу коронавируса, но скастри министри за начина, по който са въведени, защото хората не са имали достатъчно време да се подготвят за тях и това е предизвикало стрес и възмущение.

ВИЖ ОЩЕ: Започна срещата при президента. Ще има ли локдаун? НА ЖИВО

„Животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат, каза Радев на среща с министри от служебното правителство във връзка с коронакризата. „Наистина ситуацията е напрегната въпреки прилаганите пропорционални мерки. През последните дни броят на заболелите и починали българи е тревожно висок и болниците се задъхват. Същата картина наблюдаваме и в държани от Източна Европа където нивото на ваксинацията е ниско. Разбирам, че алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за преболедуване, ваксинация или тест. защото затварянето е крайна мярка. Още помним изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, щетите за икономиката и пълното отмиране на социалния и културен живот, от което все още не може да се възстановим. Знам колко неблагодарна е една такава стъпка, когато едва 20% от населението е ваксинирано“, посочи Радев.

„Предишните управляващи насадиха трайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната защита срещу вируса. .Ясно беше, че определи партии и кандидат-президенти ще се възползват от ситуацията, ще спекулират, ще истеризират, ще искат вашите оставки, без да имат смелостта да предложат алтернатива и дългосрочно решение, защото броят гласове. Но ние броим заболелите и починалите, защото управленската отговорност лежи върху нас. Напълно осъзнавам негативния ефект от това решение особено преди изборите. За мен приоритет са хората, а не рейтингът. Животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат. Готов съм да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите. Въпреки високата цена подкрепих вашите решения, защото те оставят обществото и икономическият живот отворени, дават свобода на избор и ни вадят от пагубния цикъл обществото ни да диша от локдаун до локдаун. Начинът на въвеждане на тези мерки обаче търпи сериозна критика. На хората не беше дадено достатъчно време да приемат тези мерки и това предизвика стрес и възмущение“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай