Радев се срина, Мутафчийски № 1 по рейтинг

Борисов повежда на Радев с 60 на 33, Пеевски в топ 10

Радев се срина, Мутафчийски № 1 по рейтинг | StandartNews.com
  • Борисов повежда на Радев с 60 на 33, Пеевски в топ 10 по рейтинг с 28% одобрение
  • Ген. Мутафчийски е най-харесван със 71%
  • ГЕРБ мачка БСП с 43% срещу 10%
  • Прокуратурата и МВР рязко качват доверие
  • Нинова на опашката с 11%, след нея само Лозан Панов

Пълен обрат в рейтингите докара коронавирусът. Изпитанията около кризата със смъртоносната зараза дадоха възможност на българите реално да преценят кой как реагира в във трудните времена и да презицират доверието си в политиците и институциите.

Премиерът Бойко Борисов повежда на президента Румен Радев с над 26% по-висок личен рейтинг. Министър-председателят събира одобрението на 59,9% от българите, а държавният глава - 33,2%. Това отрежда едва 5-то място на Радев сред най-одобряваните личности у нас. Преди него са вицепремиерът Томислав Дончев и шампионът Кубрат Пулев. Това сочат данните от национално представително експресно проучване на "Сова Харис", проведено в периода 8-9 април сред 800 респонденти. Изследването е по поръчка на агенция ПИК и е реализирано на база на случайна извадка от телефонни номера по метода на стандартизираното телефонно интервю сред пълнолетното население на страната с квота по пол и възраст.

На първо място по рейтинг е шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Той печели доверието на 71,1% от българите. Най-големият дерител за здраве у нас депутатът от ДПС Делян Пеевски, чиято лична подкрепа за лекарите и болниците в страната вече надхвърли 3,5 милиона лева, влезе в топ 10 на политиците с най-високо доверие у нас. Той получава подкрепата на всеки трети българин. Одобрение му дават 28,3% от хората у нас. Здравният министър Кирил Ананиев, финансист № 1 Владислав Горанов и шефът на МВР Младен Маринов също са с високо доверие и в горната част на скалата. В нея е и шефът на най-голямата работодателска организация КРИБ Кирил Домусчиев.

На дъното на таблицата с едва 11% одобрение е лидерката на БСП Корнелия Нинова. След нея са само шефът на ВКС Лозан Панов и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

При политическите партии управляващата ГЕРБ все по-рязко се отделя напред и сякаш в момента няма никаква алтернатива - цели 43,3% са категорични, че имат доверие във формацията на Бойко Борисов, пише ПИК. Много далече на второ място е БСП - 10,4% одобрение срещу 65,8% неодобрение. Трета е Воля с 8,7%. Следват Демократична България с 6,7, Обединени патриоти с 6,1 и ДПС с 5,3.

При институциите прави впечатление повишеният рейтинг на МВР - цели 49,5 одобрение, което отрежда полицията на второ място след правителството. Кабинетът има най-висок рейтинг - 51%., докато доверието в президентството е едва 32,9%.

Повишен рейтинг има прокуратурата - 25,7%, а съдът е в дъното на таблицата с едва 15% одобрение срещу 61,3% неодобрение.

Отстъплението на президента е сериозно, отчитат в коментар от "Сова Харис".

В борбата срещу разпространението на КОВИД-19 активна позиция заемат не само ангажираните политици, но също така публични личности и бизнесмени. Чрез изразено отношение към действията на всяко едно от изброените лица виждаме своеобразна класация на общественото мнение, разкриват от "Сова Харис".

Резултатите от проведеното изследване потвърждават общото впечатление, че нацията ни реагира адекватно на кризата, предизвикана от КОВИД-19. Около две трети от хората споделят, че стриктно спазват мерките, наложени от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Останалите около 1/3 се съобразяват с тези мерки. Едва около 3% заявяват, че не се съобразяват с наложените изисквания. Преценката за това, дали другите хора около нас спазват ограниченията, е малко по-различна. Преобладаващ е делът на хората у нас, които смятат, че мнозинството спазва и се съобразява с мерките.

Според 17% от хората обаче дисциплината на околните не е добра и мерките не се спазват.

Собствената ни преценка за това, как България се справя със заплахата в сравнение с другите Европейски страни, е, че ситуацията у нас е по-добра. В това са убедени около две трети от пълнолетните български граждани. Когато става въпрос за действията на българското правителство в битката с епидемията, одобрението е още по-високо, като достига до 74%. Дейността  на Националния оперативен щаб се оценява в синхрон с тази на кабинета. Сходството в оценките изглежда естествено, доколкото Щабът представлява подразделение на изпълнителната власт.

Доказателство за тежестта на ситуацията е не само разпространението на коронавируса от нов тип, но и регистрираните в изследването заявления на хората, че вече около 8% са загубили работата си, а според други 22% вероятността това да се случи е голяма.

Социологът Васил Тончев, шеф на "Сова Харис", е категоричен, че мерките трябва да се спазват и смята, че пикът на епидемията още не е настъпил в България, заради което извънредното положение и дисциплината трябва да продължат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай