Радев се среща с италианския си колега

Обсъждат двустранните отношения между България и Италия и теми от европейския дневен ред

Радев се среща с италианския си колега | StandartNews.com

Президентът Румен Радев ще разговаря с италианския си колега Серджо Матарела днес в Рим. Очаква се двамата да обсъдят двустранните отношения между България и Италия и теми от европейския дневен ред, включително перспективите за членство на Северна Македония в ЕС и отношенията с България.

ВИЖ ОЩЕ: Радев и Пендаровски със силен знак за приятелство

Следобед президентите на България и на Република Северна Македония (РСМ), които вчера почетоха заедно делото на Светите братя Кирил и Методий, което се случва за първи път, ще отпътуват заедно от Рим. От италианската столица българският самолет с делегациите на Румен Радев и Стево Пендаровски ще кацне в Скопие.

По време на общите събития през последните дни двамата президенти потвърдиха, че това е добър повод София и Скопие да възобновят диалога на най-високо ниво.

Румен Радев заяви, че няма нужда в смесената историческа комисия да се включват и трети страни, защото двете държави са си най-близки и нямат нужда от преводач.

„Ние, двете държави помежду си трябва да ги решим тези неща - не в Брюксел, не в Берлин, не в Париж. Там, накрая ще документираме, но ние трябва заедно да го решим. Комуникацията върви с Европа, но най-важното е комуникацията и доверието между нас“, каза Радев.

Стево Пендаровски очаква диалога между София и Скопие да продължи в бъдеще на всички нива.

„С колегата Радев, той е събеседник, с когото можем да говорим на един и същи език. Не говоря тук за македонския и българския език, говоря за европейския език, който единствено може да донесе по-добро, по-светло бъдеще за нашите две държави и за нашите два народа“, каза държавният глава на Северна Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай