Радев с важни послания за "Три морета"

Балканите трябва да стават привлекателни за инвестиции, каза президентът

Радев с важни послания за "Три морета" | StandartNews.com

Политическото говорене вече не е достатъчно. Нашият регион трябва да стане привлекателен за инвестиции. Това каза президентът Румен Радев на Транспортната конференция "Инициатива "Три морета" - единство, иновации, свързаност".

Тази инициатива се роди като един ефективен инструмент за постигане на по-добри параметри на регионално сътрудничество, за постигане на по-висок икономически ръст, социално и икономическо сближаване с нашите партньори от Западна Европа чрез много по-добра свързаност: транспортна, енергийна и дигитална, обясни президентът. И допълни: "Защо е толкова важна свързаността? Тя е изключително важен фактор за икономическо и социално развитие. Ако наложим картите на тази свързаност на Западна и Източна Европа най-вероятно тази свързаност, нейното развитие като обща мрежа е правопропорционално на стандарта и качеството на живот. Няма как да догонваме тези държави, ако не ги догоним в инфраструктура, транспорт и дигитална свързаност.".

За това и тази амбиция на инициативата да погледнем към нашия регион", каза още Румен Радев.

Той обърна внимание, че в рамките на няколко години в годишните срещи на президентите са стигнали до изводите, че политическото говорене вече не е достатъчно. "Нашият регион трябва да стане привлекателен за инвестиции, млади хора и развитие", каза още Руен Радев.

По думите му се нуждаем от конкретни действия.

Финансовият дефицит пред нас се изчислява на трилиони евро, ако искаме нивото на нашата инфраструктура да съответства на това в Западна Европа, посочи президентът Радев.

"Естествено ние стъпваме към всичко постигнато до моента като усилия да надградим нашата свързаност, транспортна, енергийна, дигитална.

България погледна отвъд географския и времевия обхват на инициативата. Всички приеха нашите доводи, че не можем да говорим за ефективност на тази свързаност, ако има граници по оста Север - юг, където е най-слабо развита нашата свързаност и тази граница да бъде точно българска. Визирам границата България - Гърция", каза още Радев.

Според него нашият принос е, че всички партньори и страни участнички са приели, че наистина нашият южен съсед, трябва да присъства. "Мога със задоволство да кажа, че президентът на Гърция ще бъде гост на срещата на върха в София", посочи държавният глава.

"Друг важен приоритет, който поставихме, е да гледаме отвъд времевия хоризонт на тази инициатива, а именно интелигентният подход към търсене на решения. Радвам се много, че тук виждам млади хора, виждам експерти точно по транспортна, енергийна и дигитална свързаност, защото всички осъзнаваме голямото предизвикателство пред инициативата. Тук еспертите ще посочат какъв е огромният финансов дефицит пред нас. Той се изчислява на трилиони евро, ако искаме нивото на нашата инфраструктура, да съответства на нивото на инфраструктурата в Западна Европа. Такива средства в момента няма. Работим те да нарастват в инвестиционния фонд. Трябва да работим така, че каквито и средства да имаме, те да бъдат изразходвани по най-интелигентния начин.", каза Радев. И призова да търсим свързаност в областта на образованието, науката, технологиите, иновациите.

За мен най-важната свързаност това е да съберем заедно научния, изследователския потенциал на нашите млади хора, които заедно да мислят как по най-добрия начин да решаваме предизвикателствата пред нашия регион. Ето за мен това е големият успех и този приоритет се добавя към тази инициатива, каза президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай