Радев реди програма на следващото правителството

Радев представи проекти за модернизация на България и за прозрачно и ефективно управление

Радев реди програма на следващото правителството | StandartNews.com

Съвсем не след дълго ще имаме правителство, което ще работи в интерес на българските граждани, а не на определени кръгове, заяви днес президентът Румен Радев при представянето на проекти за модернизация на България и за прозрачно и ефективно управление, предаде БГНЕС.

Предложенията на президентската институция са направени в рамките на предвидения срок за обществени консултации по Проекта на План за възстановяване и устойчивост на Република България.

Радев изтъкна, че не прави нито анализ, нито становище по плана, а президентската институция внася конкретни проекти по него. Така, по думите на държавния глава, той няма да е само средство за усвояване на финанси.

„Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредно средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки”, заяви Радев.

Ако искаме този подход да успее трябва да имаме ясни принципи и цели, които да водят към ефективно и ефикасно използване на финансовите инструменти. Ако природата, въздухът и водата са грижа на правителството, ако искаме да обуздаем строителството по дюни и планини, ако искаме да обуздаем варварската сеч – не само правителството, а и гражданското общество трябва да имат технологични инструменти за наблюдение, смята президентът.

Той заяви, че планът ще бъде внесен окончателно в ЕК чак на 30 април, а в този период правителството ще разработва важни проекти.

“Този план е огромна възможност не само в икономиката, но в цялостната обществена система, в развитието на човешкия капитал, в преодоляването на стратегически за България предизвикателства. Неведнъж съм споделял, че каквито и социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление. Няма да имат ефект докато не се засили гражданският контрол върху работата на правителството и докато не се установят ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите както с национални, така и с европейски средства. Процесите и силната гражданска енергия от това лято ми дават основание да вярвам, че към 2023 г., когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, ние ще сме успели да променим и да дадем съответните и конституционни, и законови, и организационни промени в тази насока, но няма да имаме технологичните инструменти“, коментира Радев.

Той изрази надежда, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове.

„Убеден съм, че ще имаме правителство, което с тези амбиции ние трябва да направим така, че да разполага със съответните технологични инструменти, информационна база и механизми да взема научнообосновани решения на базата на научни анализи. Това е целта, която си поставям. Ако искаме този подход да успее, трябва да имаме ясни принципи и цели, които да ни водят към модерна, демократична и европейска България“, подчерта още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай