Радев постави задача на Главчев. Избори на 27 октомври (ВИДЕО)

Кандидатът за премиер ще представи правителство в понеделник

Радев постави задача на Главчев. Избори на 27 октомври (ВИДЕО) | StandartNews.com

Настоявам вашето правителство да издигне в свой основен приоритет противодействието на купения вот. Това е задължително условие за успеха на този мандат. Това заяви президентът Румен Радев, връчвайки на кандидата за служебен премиер Димитър Главчев папката с мандата за съставяне на правителство.

Ако успеете до понеделник да ми представите състав на МС, който убедително да се вписва в този приоритет, може да положите клетва в парламента още в понеделник, каза Радев. Тогава изборите ще бъдат на 27 октомври, заяви президентът.

Тази отговорност отново се върна при вас след проваления опит на г-жа Кожарева, след отказа на другите кандидати и ситуацията на БНБ да излъчи премиер. Не е редно кризата в една институция да бъде гасена с пожар в друга, при това изключителни важна за финансовата и икономическата стабилност в труден за страната ни момент, заяви още Румен Радев. Той призова Главчев да направи анализ на всички перипетии до момента.

"През първия ви мандат, наред с постигнатите резултати, върху ръководеното от вас правителство се породиха съмнения за зависимост от определени политически лица. Вие ги отрекохте, но с този мандат имате възможност да ги опровергаете като докажете противното", призова президентът.

"Спекулации за политически зависимости могат да се правят, когато са свързани с политическа агитация. Не видях много друг тип работа в НС, но не е моя работа да ги критикувам. Ние сме република с парламентарна форма на управление. Винаги съм изповядвал идеята и тезата, че институциите трябва да си взаимодействат и да работят заедно за подобряване на живота на българските граждани и с вас доказахме, че може да е така", отговори Главчев.

"Няма от какво да се срамувам за работата на правителството, на което все още съм служебен премиер.  Никой не оспори честността на изборите. Проведохме честни, прозрачни и свободни избори. Едновременно с това запазихме определения от години път на България, свързан с Европа, път, посочен от много правителства назад. Обещах точно това - да организирам изборите както трябва, да запазя европейския ни път и да решавам възникналите проблеми на българските граждани", продължи още той.

"Следя внимателно обществените нагласи и основната ми задача ще е да се сваля, ако може, политическото напрежение, тъй като то е на високо ниво, а това не е от полза от никого”, посочи Димитър Главчев.

Ще изпълня това, което ми възлагате. В понеделник ще представя състав на служебен кабинет. Мисля, че до голяма степен ще са оправдани очакванията на всички и на български граждани, горе-долу в тази посока говорите и вие, каза Главчев преди с Радев да останат на среща без присъствието на медиите.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Да видим
преди 3 седмици

За да покаже, че удостоен човек не трябва да сменя министъра Калин Стоянов, инак ще се превърне в слуга на летеца. Ще бъде в унизително положение.

Откажи