Радев наложи вето и раздели нацията

Повтори тезата на Корнелия Нинова

Радев наложи вето и раздели нацията | StandartNews.com

 

Президентът Румен Радев обяви, че налага частично вето върху извънредния закон като поиска прегласуване за текстове, свързани със спекулата и свободата на словото,  и в същото време поиска допълнителни текстове в закона, които да осигурят по-голяма защита на населението от бедността.

Изказването му светкавично раздели нацията, защото той на практика преповтори тезите на лидера на БСП Корнелия  Нинова за повече пари за бедните и социално слабите и на градската десница – че ограничава свободата, в частност , на словото , с налагане на автоцензура.

По въпроса за спекулата той се изказа двояко. Заяви, че трябват по-твърде мерки срещу нея, но в същото време заяви, че лимита на цените на стоките ще затрудни икономиката. Всъщност, това му изказване на практика дублира писмото на шефа на АИКБ Васил Велев, което той прати до президенството рано сутринта, за да напомни, че с формулата – цените на стоките да не могат да превишават средната стойност от последните три месеца, щяло да направи невъзможно намаляването на цената на газа с 40 процента, както и очакването за по-ниски сезонни цени на плодове и зеленчуци.

Атакуването на този член в преходните и заключителни разпоредби на закона за извънредното положение сигурно ще бъде прецизиран от депутатите в посока пределни, а не фиксирани цени, но все пак едва ли някой очаква намаляващи цени при понижено производство и нарушен внос.        

С искането си за адекватни мерки за защита на населението от бедност, Радев повтаря натиска от левицата върху правителството да запише в закона мерки за социално бедните и нуждаещите си. Президентът дори използва фразата „гладът ще надвие на страха“. При приемането на закона депутатите не изключиха приемането на нов нормативен акт, в който да запишат подкрепата за най-уязвимите слоеве на обществото. Тяхната теза, е че хората, които нямат възможност за плащане на най-неотложните си нужди, защото са трайни или нови безработни, не могат да бъдат сложени наравно с работещите, особено в секторите, които сега продължават да работят.

Президентът поиска обединяване на усилията на институциите и обществото, но с изказването си той показа, че търси точно обратното.  „Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта“, казва президентът и добавя: "Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава".

Връщането на закона от страна на президента, означава, че в следващите дни той няма да как да влезе в сила. Нещо, което не е случвало в нито една държава, която го е обявила досега. А контрата му по отношение на драстичните мерки за борба срещу  коронавируса, ще създаде допълнително напрежение в обществото, част от което споделя мнението му, че те са “крайно рестриктивни и засилват напрежението“.

Дано причината за поредните силните думи срещу властта не са породени заради „пренебрегната роля на върховния главнокомандващ  в закона по отношение на армията“.

 Иначе, поздравление за историческия цитат: „Никоя битка не е спечелена със страх“.

В колекцията си обаче нека добави и още един:цитат: „Можеш да спечелиш хиляди битки, но да изгубиш само една – със смъртта“. Много по-актуален сега, когато иде реч за битка със смъртоносна зараза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай