Радев пак критикува властта, хвали българите

Президентът свъка кръгла маса, за да събере мнения за икономиката в условията на криза

Радев пак критикува властта, хвали българите | StandartNews.com

Румен Радев отправи днес редовните си критики към изпълнителната власт, които не пести през двата месеца на епидемичните мерки, но констатира, че кризата извадила на показ и добродетелите на нацията.

"Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насаждането на паника. И се питат - защо събитията се развиха по този начин. Когато ние закъсняваме с възстановяването на икономиката, рискуваме отварянето на дълбоки обществени разломи, деградация и растяща престъпност", заяви държавният глава на организираната от президентството дискусия за икономическите и социални последици в "Бояна".

В нея участваха вицепрезидентът, здравният министър, социолози, синдикалисти, представители на бизнеса и експерти. Той пророкува, че трябва да очакваме ръст на емиграцията и демографски срив.

"Вместо помощи, се дават кредити. Това показва, че държавата не е опора за своите граждани", добави той и поясни, че все повече всички се питат: "Какво действително се случи?", разкритикува още Радев.

"Но трябва да кажа и нещо положително - тази криза извади на преден план нашите добродетели. Благодаря на всички, които запазиха здрав разум, а не се поддадоха на паника и страх.", заяви Радев. По думите му, показали сме като нация способността си да се мобилизираме.

"Ние можем да сложим край на негативизма, да се справим много по-добре и да заемем достойно място в ЕС, каквото ни се полага", заключи президентът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък повтори, че сега е повече от необходимо създаването на икономически щаб. Тя призова кризата да се управлява, а не да се запушват дупки ден за ден.

"България се справи добре в здравните системи на фона на всичките проблеми в здравната система. Имаме 4 заповеди на здравния министър, но оттам нататък липсва елементарна холограма как се излиза от тези извънредни мерки, защото те не са на парче", каза вицепрезидентът. Йотова предупреди, че "работещите бедни и възрастните хора ще бъдат най-ощетени от тази криза".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай