Радев отмени всичко! Иска незабавно разследване на трагедията

Президентът пренареди програмата си

Радев отмени всичко! Иска незабавно разследване на трагедията | StandartNews.com

Реакция от Президенството по повод трагедията с двамата пилоти днес.

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семействата, близките и колегите на военнослужещите, които загинаха днес при катастрофата на учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза "Граф Игнатиево" майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, съобщиха от прессекретариата на държания глава.

Инцидентът стана в 12.30 часа, 13 минути след като машината е излетяла. По неофициална информация екипажът е изпълнявал сложна маневра на пределно ниска височина. Пилотите не са успели да катапултират и са загинали. Разследването е поето от Военната прокуратура. Самолетът пък е бил реновиран, като през тази година му е извършен капитало-възстановителен ремонт. Преди полета машината е била проверена и е установено, че е технически изрядна. 

Румен Радев е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и ръководството на Военновъздушните сили. 

Президентът очаква възможно най-скоро да бъдат изяснени всички обстоятелства, довели до този трагичен инцидент. Държавният глава отменя предвидените в програмата си участия в събития в дните до края на седмицата, допълниха от прессекретариата му.

От МО пък обявиха тридневен траур във Въоръжените сили по заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов заради катастрофата.  

По-рано днес Румен Радев направи демонстрационен полет с изстребител F-16 в авиобаза "Граф Игнатиево". Именно малко след като той си тръгна се случи трагедията. В София държавният глава имаше неофициална среща на четири очи с президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, която също изрази съболезнования за загиналите двама български военни пилоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай