Радев иска мерки срещу спекулата

Президентът организира среща за мерките срещу коронавируса

Радев иска мерки срещу спекулата | StandartNews.com

Мерки срещу спекулата поиска президентът Румен Радев от кабинета. Това стана при старта на специалната среща, която държавният глава организира на "Дондуков" 2 за мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. В нея участват премиера Бойко Борисов, заместника му Томислав Дончев, министрите на здравеопазването и на вътрешните работи - Кирил Ананиев и Младен Маринов, шефът на националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и ръководителят на прясно създадения логистично-координационен център комисар Николай Николов. Преди това Радев проведе телефонен разговор с Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Няма да изнасяме маски, докато не се презапасим

"В страната се вихри спекула с най-необходимото: лични предпазни средства и дезинфектанти", каза Радев. "Понеже отговорните институции не я виждат, искам да призова гражданите да продължат да подават сигнали, да публикуват в социалните мрежи. Искам и да призова всички онези българи, които в момента спекулират: Грозно е на гърба на здравето и на трагедията на други хора да се печели! Призовавам ви, не го правете. Не е достойно", подчерта държавният глава. Той каза, че взетите досега мерки са правилни, но призова институции да не се насажда страх и паника. "Информацията е важна, за да избегнем паниката", подчерта Радев. И заяви: "Можем да излезем от тази криза само обединени".

ВИЖ ОЩЕ: Обсъждат строга домашна карантина за пенсионерите

Президентът подчерта, че диалогът тече с работодателски организации, със синдикати.

ВИЖ ОЩЕ: 1000 лв. за лекарите чисто

"Паралелно със здравната криза, се развива и икономическа. Да не изпаднем в хуманитарна. Надявам се, че ще има реални мерки, господин премиер. Знам, че нашите възможности са скромни. Надявам се един ден гладът да не победи страха", каза Румен Радев. Според него ефект от въведените мерки има, защото България задържа кривата на разпространение на вируса доста ниско, така че здравната система да може да поеме всички случаи. Той призова да се осигурят предпазни средства за болниците и лекарите, като посочи, че в София и Пловдив има недостиг.

Румен Радев благодари и на медиите, които дават инструкции за това как да предпазим себе си и околните от коронавируса.
„Информацията е важна, за да избегнем паниката. Да не се насажда повече страх и паника. Мисля, че хората са достатъчно изплашени. Да покажем, че институциите са дисциплинирани, не надскачат закона. Иначе показваме дезорганизация“, обясни държавният глава. „Знам, че правителството работи и с държави в и извън ЕС. Аз също съм в диалог с държавни глави“, посочи още държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай