Радев иска БСП обратно в парламента (ОБНОВЕНА)

Президентът върна Изборния кодекс

Радев иска БСП обратно в парламента (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com
  • Президентът върна поправките в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев върна Изборния кодекс и призова БСП да се върне в парламента. В изявление пред медиите държавният глава подчерта, че текстовете имат значителни проблеми отвъд широко дискутирания опит да се вдигне прагът за пренареждане на листите с преференция – и призова абсолютно всички депутати да се включат в „ремонта” на Изборния кодекс.

Радев заяви даже, че дебатът за преференциите е „потулил” други промени, които ни отдалечават от честния изборен процес: „Законодателят за пореден път отложи въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето”.
Според президента е неприемливо и актовете във връзка с изборния процес да бъдат необжалваеми.

„Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред. През седмицата едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противоположни решения – само в рамките на няколко дни. Подобно поведение руши вярата в българския парламентаризъм”, каза Румен Радев.

Той призова социалистите да се върнат в Народното събрание при повторното разглеждане на Изборния кодекс. „Честните избори отличават демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще загубим и всичко, постигнато през последните три трудни десетилетия”, категоричен беше Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай