Радев и Главчев с паралелни визити в САЩ

Участват в две световни събития

Радев и Главчев с паралелни визити в САЩ | StandartNews.com

Паралелни делегации в Ню Йорк ще водят до края на месеца премиерът Димитър Главчев и президентът Румен Радев. Това стана ясно от съобщенията на Министерския съвет за състава на българското представителство по време на двете визити в САЩ.

Държавният глава ще ръководи делегацията за участие в 79-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН (10-24 септември). Освен Радев в нея влизат още външният министър Иван Кондов, министърът на околната среда и водите Петър Димитров, зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк посланик Лъчезара Стоева, генерални директори и директори в министерството на външните работи и администрацията на президента.

Темата на общия политически дебат в ООН е "Да не изоставяме никого: Да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения". Включени са трите стълба на дейността на организацията: мир и сигурност, устойчиво развитие и права на човека.

Премиерът Главчев пък ще оглави делегацията за участие в срещата на върха за бъдещето, която ще се състои на 22 и 23 септември в Ню Йорк. В състава ѝ са включени също служебният външен министър Иван Кондов, постоянният ни представител към ООН Лъчезара Стоева, както и директори и експерти от Външно.

"Срещата на върха за бъдещето има за цел преодоляване на предизвикателствата и пропуските в глобалното управление и съживяване на многостранната система с ООН в нейната основа.

В резултат ще бъде приет Пакт за бъдещето, който ще включва като анекси Декларацията за бъдещите поколения и Глобалния цифров договор", заявиха от правителствената пресслужба.


    
    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай