Радев и Борисов с различни оценки за прехода

Президентът: Тревожни сме, премиерът: живее се много по-добре

Радев и Борисов с различни оценки за прехода | StandartNews.com

Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена. Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската култура и традиции са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност.

Това написа президентът Румен Радев в профила си във Фейсбук по повод Десети Ноември.

Осъзнахме, че промяната е труден процес, а не еднократен акт. Резултатите от дългия път към демокрация и пазарна икономика все още будят повече тревога, отколкото успокоение.

България направи своя важен геополитически избор, но не успя да изгради трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото.

Затова и днес политическите констатации продължават да се разминават с реалността на мнозинството граждани.

Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на обществените услуги продължават да прогонват младите и отнемат от бъдещето ни.  През последните години израснаха поколения, които не се вълнуват от стари идеологеми. Нашите деца изискват да говорим за бъдещето. Да погледнем в утрешния ден с техните очи, допълни още Радев.

А ето и оценката на Борисов за Десети ноември:

Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни в новата ни история. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук“.

С много работа и усилия днес България е различна и тук се живее много по-добре. По време на Прехода преминахме през редица трудности - хиперинфлация, масови фалити на банки, пенсии и заплати по няколко долара, опашки пред магазините, празни щандове, блокиране на цялата държава, безнадеждност.

 Днес това са спомени от миналото. България е член на НАТО и на ЕС, пътуваме свободно по света, БВП бележи ръст всяка година, а безработицата е на историческо рекордно ниско ниво. Извървяхме дълъг път и днес България се развива.

 Най-важното днес е, че резултатите се постигат с работа и зависят от всеки един от нас, пише още Борисов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай