Пускаме руски самолети след проверка в София (ОБЗОР)

Пускаме руски самолети след проверка в София (ОБЗОР) | StandartNews.com

Машина с помощи минала над България в понеделник, твърдят от Москва

"Ако руските ни колеги са съгласни полетите да бъдат проверявани на българско летище, ние ще издадем разрешение за преминаване през България". Това заяви в сряда министърът на външните работи Даниел Митов по повод отказа на България да предостави въздушен коридор на руски самолети. Решението дойде днес след съмнения и сигнал от службите, че товарът не е с хуманитарна помощ, а с оръжия. По думите на външния министър въпреки твърденията на Москва, че ще поиска обяснения за българското решение, такова още не е получено.

Митов коментира още, че едва ли отношенията ни с Русия ще пострадат и добави, че е ясно, че имаме достатъчно основания да откажем подобно разрешение в момента. Министърът отново посочи, че ако руската страна се съгласи на българско летище да бъде проверявано каргото, което се пренася, за да е сигурно какво има вътре, такова разрешение може да бъде издадено.

В същото време от Москва дойде информация, че руски полети с хуманитарен товар и преди са минавали през българското въздушно пространство на път за Сирия, но това е ставало по-рядко. Според източник на в. "Ведомости", близък до министерството на отбраната на Русия, това е ставало веднъж на няколко седмици. Полет с товарен Ил-62 на руските военновъздушни сили е имало и на 7 септември, понеделник, като според сайта за проследяване на полети flightradar24.com самолетът с номер RA-86496 е влязъл в българското небе между Обзор и Шкорпиловци около 14,20 ч. Към 23,15 ч. наше време същият самолет поема по обратния път отново през България, чиято южна граница пресича малко преди 1 часа след полунощ срещу 8 септември и се е прибрал в Подмосковието. От МВнР днес уточниха, че са издали разрешение на руски самолет на 7 септември, тъй като руската страна е заявила, че той превозва персонал на дипломатическа мисия. Министерството посочва, че няма основание за отказ и съгласувано с останалите компетентни институции издава разрешението. Полетът от 7 септември не е свързан с отказаните разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военнотранспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Русия до Сирия, допълват от МВнР.

В същото време стана ясно, че Русия ще използва алтернативни маршрути за доставка на хуманитарна помощ за Сирия, след като България затвори своето въздушно пространство за руски самолети с такива товари. Така прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, отговори на въпроса съгласна ли е Москва такива самолети да бъдат преглеждани от българските власти. "Руското външно министерство вече отбеляза, че съществуват алтернативни маршрути за доставката на хуманитарна помощ, които ще бъдат използвани", каза Песков. Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова пък заяви, че Москва доставя военна техника на Сирия в пълно съответствие с международното право, предаде ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай