Пускаме кандидатура за чакалнята на еврозоната

Ще кандидатстваме в еврозоната до края на април, каза премиерът Бойко Борисов

Пускаме кандидатура за чакалнята на еврозоната | StandartNews.com

Ако бяхме в чакалнята на еврозоната, сега за България щеше да има много ползи при справянето с икономическата криза. Затова страната ни уверено ще пристъпи към кандидатстване за съответния статут, стана ясно от коментар на министър-председателя Бойко Борисов. 

"Не трябваше да се огъвам за чакалнята на Еврозоната. Виждате колко пари отпускат. България е в прекрасно финансово и икономическо структуриране. Имаме да изпълним само едно условие, ще го направим незабавно и ще кандидатстваме отново за еврозоната. Тази криза ни показа, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Ще кандидатстваме в еврозоната до края на април. Убеден съм, че ще бъдем приети", заяви Борисов след посещение на шивашки цех, произвеждащ предпазни маски в Хасково.

Министър-председателят се запозна с процеса на производство на предпазни маски от българска фирма, чиито продукти са утвърдени от Европейския съюз. "Дойдох да благодаря на хората, защото това е фирмата, която предлага най-доброто качество. Освен, че не са съкратили работници и са вдигнали заплатите, пред тях се отваря и голям пазар. Прекрояваме икономиката", обясни Борисов.

Премиерът обяви, че ще се отпускат средства за самотните майки. "За това обикаляме и преструктурираме. За да могат хората да си хранят децата. С финансовия министър, Сачева и Дончев ще обсъдим по какъв начин самотни майки да получат средства, за да си издържат децата", обяви премиерът. Той обяви, че зеленият коридор за тировете действа безпроблемно.

Борисов отказа да коментира въпроси на журналисти относно отношенията му с президента Радев и съвместната им работа. Премиерът обвини и Радев, че е излъгал в интервю относно наложеното вето на две точки от закона за извънредното положение.

Днес на заседание на Министерския съвет е взето решение за доставка на защитни облекла от Южна Корея. Премиерът е възложил да се възстанови дейността на Института по микробиология, тъй като няколко пъти са били поръчвани PCR-тестове, но налични такива няма.

"Президентът никога не ми е предоставял идея за мерки срещу коронавируса. Да кажеш, че България е неподготвена за кризата, е вероломно нападение, не е протегната ръка", отсече премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай