Провал в преговорите в комисията София-Скопие

Засега не може да бъде постигнато съгласие по никой от спорните въпроси

Провал в преговорите в комисията София-Скопие | StandartNews.com

Липсва какъвто и да е напредък по споровете с Република Северна Македония. Втори ден работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и РС Македония, буксува. Наши учени коментираха, че колегите им от Северна Македония и тамошните политици очевидно са решили да държат гражданите на РС Македония като заложници, пише "Труд".

Според неназован източник на вестника в комисията македонските партньори в разговорите не са мръднали и на милиметър от своите позиции и изглежда нямат никакви намерения да направят каквито и да е от договорените на правителствено ниво условия. Няма и нищо общо между думите на премиера Зоран Заев от четвъртък и поведението на комисията.

„Или комисията лъже Зоран Заев, или той лъже всички“, поясни източникът.

Засега няма резултат, никакви конкретни договорки не са постигнати, потвърдил и втори източник.

Продължават споровете в комисията около цар Самуил. Експертите от РС Македония упорито отказвали да приемат аргументите на нашите историци по периода на Средновековието, които учениците в Северна Македония изучават в седми клас. Основната дискусия била около периода на Самуил.  Македонските историци продължават да упорстват и не желаят да приемат, че цар Самуил част от историята на Първото българско царство, стремят се да отрекат българския характер на държавата, оглавена от Самуил.

В началото на тази година  проф. Драги Георгиев, председателят на македонската делегация в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия плахо обясни, че било постигнато съгласие с българските учени, че „цар Самуил черпи своята легитимност от българската царска корона.“

Очаква се двамата съпредседатели на комисията проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев ще дадат пресконференция в онлайн формат в платформата Webex в 17:00 часа днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай