Борисов бие Радев,Слави в застой,Радан в капан

ГЕРБ води на БСП с 5 на сто, сочат данни на "Барометър"

Борисов бие Радев,Слави в застой,Радан в капан | StandartNews.com

Ако сега има президентски избори, Бойко Борисов ще победи Румен Радев. На парламентарния терен ГЕРБ води с 5% на БСП, Слави е в застой и под чертата, а Радан Кънев пада в собствения си капан. Вкарването на Истанбулската конвенция в резолюцията срещу България изяжда проценти на градската десница. Това сочи последното проучване на социологическа агенция „Барометър”.

Бойко Борисов ще победи с разлика от 4% Румен Радев, ако днес има президентски избори. Реши ли да се кандидатира за държавен глава, премиерът би получил 24,2% подкрепа срещу 20,2% за настоящия президент, сочат данните на"Барометър", цитирани от ПИК.

На парламентарния терен ГЕРБ запазва устойчива преднина пред БСП. Управляващата партия събира 20,9% от гласовете, а БСП едва 15,1%. На трето място са ДПС със 7,9%, а след тях "Обединени патриоти" - 7,2%.

И през октомври социологическа агенция „Барометър България“ проведе регулярно телефонно проучване на електоралните нагласи на българските гласоподаватели. С настъпването на есента се забелязва, че макар протестите да продължават, емоционалният отзвук спрямо тях отшумява независимо от широкото им медийно отразяване. За сметка на това дискусиите в Европейския парламент и гласуваната резолюция срещу България предизвикват обществена реакция и имат потенциала да повлияят върху степента на подкрепа към отделни политически субекти, отчитат социолозите.

През второто десетдневие на октомври ГЕРБ остават водеща политическа сила макар и изминалите седмици и месеци на протести и скандали да оказват влияние върху процента желаещи да гласуват за тях – 20,9, което води до леко скъсяване на дистанцията между първия и втория играч на политическата сцена. Без промяна в тенденцията БСП не успяват да убедят масовия избирател, че са надеждна алтернатива на сегашното управление и не привличат нови гласове извън обхвата на техните твърди гласоподаватели – 15,1% от заявилите желание да отидат до урните. ДПС са трета политическа сила със 7,9%, показват данните.

Включването на текстове за „Истанбулската конвенция“ и македонско малцинство в резолюцията на Европарламента и изобщо повдигането на тези теми от външна сила се възприема като грубо вмешателство от страна на патриотично настроените избиратели, което намира отражение в консолидиране и повишаване на подкрепата за ОП – 7,2 процента, което би направило патриотите четвърта политическа сила в бъдещ парламент, гласи проучването.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ отбелязва застой в подкрепата си – 3,9% от избирателите.

Губещият от резолюцията на Европарламента за момента е „Демократична България“ – от една страна инициирането на дискусията е съвместно между десния Радан Кънев и евродепутата от БСП Елена Йончева, което се възприема от десните избиратели като непочтена сделка с дългогодишния им политически противник, от друга страна в резолюцията изненадващо бяха включени спорни и неочаквани текстове. ДБ биха получили подкрепата на 3,0% от гласуващите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай