Отменена среща на Борисов и Помпейо бави сделката за F-16

Тръмп отмени участието на американската делегация във форума

Отменена среща на Борисов и Помпейо бави сделката за F-16 | StandartNews.com

Срещата между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, която трябваше да се състои на Световния икономически форум в Давос, пропада. Причината е, че президентът Доналд Тръмп отмени посещението на американската делегация заради липсата на бюджет, което блокира работата на федералното правителство. Заради вътрешнодържавни проблеми на форума в швейцарския курорт няма да присъстват също френският президент и британският премиер. Форумът започва на 22 януари. 

Очакваше се в Давос Борисов и Помпейо да обсъдят детайлите по евентуалната сделка за закупуване на изтребители F-16, включително  крайната цена и срока на доставка.

Вероятно затова, макар решението на парламента да е факт от сряда, от фирмата-производител на F-16 заявиха, че нямат официално съобщение от българското правителство за старта на преговорите. Те обясниха, че американската държава трябва да го получи, тъй като става въпрос за преговори на държавно равнище, съобщи БНР.

Разговорите обаче може да не започнат скоро. Причината - вече повече от 20 дни мното правителствени институции са затворени заради бюджетна криза, предизвикана от искането на президента Тръмп да осигури финансиране на стената с Мексико.

Затова и от посолството на САЩ в България не успяха да потвърдят дали официално са получили решението на българския парламент.  Министерството на външните работи посочи, че не е водещо и не разполага с информация за изпратено запитване. Същевременно в София представител на компанията производител увери, че е имало разговори с Министерството на отбраната. Но и той не посочи дата за начало на преговорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай