"Промяната" с 9 условия за кабинет

Чакат втория мандат около 21 декември, режат правомощията на президента за службите

"Промяната" с 9 условия за кабинет | StandartNews.com
  • Тестват парламента за кабинет на малцинството
  • Чакат втория мандат около 21 декември, режат правомощията на президента за службите

 

"Продължаваме промяната" и Демократична България изненадващо грабнаха инициативата за съставянето на правителство с техния втори мандат преди още да е връчен първия на ГЕРБ-СДС и дори преди да са приключили консултациите при президента Румен Радев. В сряда лидерите на двете парламентарно представени политически сили изненадващо обявиха на извънредна пресконференция в парламента 9 законодателни инициативи, които трябва да бъдат приети от депутатите до Коледа, за да се опитат да съставят правителство на малцинството с твърдото убеждение, че първият мандат ще бъде неуспешен.

Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров обясни пред "Стандарт", че в момента виждат "абсолютна неспособност и импотентност на първата политическа сила да формира каквото и да било мнозинство, което може да излезе на предна линия и да работи в посока на решаване на проблемите на българските граждани". И посочи това като причина за инициативата им.

Той определи 9-те цели като "гаранции, че има решимост от всички партии да се решават проблемите". Като отново подчерта, че ПП няма да подкрепи кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС, но и няма да откаже подкрепата на нито една от политическите сили в парламента. Ние ясно сме заявили, че червени линии с избирателите на която и да е партия нямаме", заяви Гюров.

Според него разговорите по предложенията на ПП и ДБ няма да се водят на предварителни срещи между политическите субекти в 48-я парламент, а директно в пленарната зала. Много от исканите от тях 9 гаранции вече са входирани в Народното събрание. А другите ще бъдат внесени в началото идната седмица.

9-те предложения на ПП и ДБ включват: оттегляне на промените в Изборния кодекс; внасяне на промени в Конституцията по посока на ограничаването на правомощията на главния прокурор; промени, позволяващи разследването на главния прокурор; решение за внасяне на бюджет за 2023 г. при дефицит 3%; реформа на КПКОМПИ и предоставяне на разследващи функции; действия, гарантиращи приемането на България в Шенген и Еврозоната; избор на шефове на службите от правителството, без намесата на президента в този процес и работата им.

Според Андрей Гюров това ще осигури подкрепата на тяхното правителство на малцинството за по-дългосрочна работа след сформирането му и "дългосрочен поглед върху развитието на страната - намаляването на неравенството, освобождаването на бизнеса от административния натиск и рекет от страна на политическите партии и държавата, за да може бизнесът да бъде онзи локомотив, който ще изведе страната на пътя на по-високи доходи, по-голямо социално равенство. И не на последно място да не забравяме липсата на справедливост в обществото, което е другата основна тема в тази програма".

Той смята, че ако голяма част от предложения не бъдат приети, "този парламент няма политическа воля да се формира правителство" и няма защо да се опитват да съставят какъвто и да било кабинет. Стъпвайки на заявката на президента Румен Радев, че ако се стигне до трети мандат, той ще го връчи в средата на януари догодина, за да предотврати провеждането на избори в разгара на зимата и това да стане в началото на пролетта, Гюров разкри, че от ПП и ДБ са изчислили, че трябва да получат втория мандат около 21 декември. Това е и причината да определят Коледа като крайния срок за приемането на предложените от тях 9 точки, които депутатите задължително трябва да гласуват дотогава.

Междувременно, макар в първоначалния дневен ред на пленарното заседание на Народното събрание през тази седмица точката за промените в Изборния кодекс, сред които и връщането на хартиената бюлетина, да не беше включена, в сряда след обяд стана ясно, че тя все пак ще бъде разглеждана от депутатите в четвъртък сутринта със съгласието на 5 парламентарни формации. Това беше предшествано от три заседания на председателския съвет, които не постигнаха съгласие за съставянето на временна комисия, която отново да разгледа нововъведенията в течение на месец според ПП и ДБ, и на седмица според ГЕРБ.

По този повод Андрей Гюров заяви пред "Стандарт", че твърдо ще се противопоставят на връщането на хартиената бюлетина, защото в този случай се притесняват от начина, по който се отчитат гласовете на избирателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай