Променят патентния данък за такситата

Променят патентния данък за такситата | StandartNews.com

Патентният данък за такситата ще бъде с малко по-ниска долна граница. Между двете четения на Закона за местните данъци и такси народните представители от ГЕРБ внесоха корекция. Новият текст предвижда патентният данък на таксиджиите да не варира между 400 и 1000 лв., а да е от 300 до 1000 лева.

Точната сума, която ще трябва да плащат таксиметровите водачи, ще се определя самостоятелно от всяка община, за да може местните власти да се съобразят с финансовата среда и възможности на водачите. Предложението на ГЕРБ е внесено ден след протести на таксиджиите - снощи те блокираха столичния Орлов мост, припомня bTV.

От БСП пък разкритикуваха намерението на управляващите да оттеглят предишните промени в закона за автомобилните превози и да се върне положението, което дава възможност на шофьорите да карат с името на регистриран превозвач, но за своя сметка.
„Този законопроект, предложен по този начин, е изцяло в защита на обикновените таксиметрови водачи и на пътниците, но не е в интерес на големите фирми в София. Поради тази причина в парламентарната група на ГЕРБ сработи т.нар. лобистко предложение", заяви Георги Свиленски от БСП.

„Просто даваме още едно законово право на българските превозвачи – да работят от името на по-големи фирми за собствена сметка", обясни пък Станислав Иванов от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай