Прокурори в общината заради сделки на Борисов

Ровят за скандални харчове на бившия кмет за боклука на София

Прокурори в общината заради сделки на Борисов | StandartNews.com

София. Прокурори и полицаи ровиха в документите на Столична община в продължение на 8 часа днес. Накрая излязоха с две чанти и класьори с документи. През цялото време два полицейски джипа стояха на входа на общината на ул. "Московска" 49. Други два пък бяха паркирани пред входа на Общинска банка на съседната ул. "Врабча". "При мен дойдоха двама прокурори около 9,30 ч, показаха ми разпореждане, с което изискаха достъп до документацията на общината", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Тя наредила главният секретар Ралица Стоянова да окаже пълно съдействие. "Не става дума за документи на Общинския съвет. Няма да кажа за какво е, защото не знам дали не е конфиденциално. Но не свързвам влизането в общината с Общинска банка", каза още столичният кмет Йорданка Фандъкова. Не е имало претърсване и в стаята на общинския съветник Орлин Алексиев, съобщи колегата му Радослав Тошев. По-късно стана ясно, че досъдебното производство, заради което прокурорите са влезли в общината, е най-вероятно заради афера по времето на мандата на бившия столичен кмет Бойко Борисов. Акция прокуратурата наредила заради нарушения в общинското дружество "Чистота-Искър". През лятото на 2013 г. кметът на София Йорданка Фандъкова отстрани шефа на фирмата Павел Граматиков. Дългогодишният директор бе даден на прокурор, след като проверка на звено "Вътрешен контрол" в кметството откри куп нарушения, свързани с непровеждане на обществени поръчки и конфликт на интереси. За нарушенията в "Чистота-Искър" първи алармираха миналата година червени съветници, сред които Жельо Бойчев, сега депутат от БСП. Тогава той съобщи, че Граматиков е сключил договор за доставка на инертни материали с фирма "МДЗ-Балша", в която има акции и участва в съвета на директорите. Съмнения за нарушения има и около извозването на софийските бали с боклук. Общината е натоварила с тeзи задължения "Чистота-Искър". Общинската фирма обаче е избрала като контрагент "Виктория Транс 2007" и реално тя извозва балите, за което получава солидни суми. "Става дума за периода 2007-2009 г., когато е най-активното време за извозване на балите, а Борисов беше кмет на София. "Чистота-Искър" е било управлявано като частно дружество и това не може да се е случвало без знанието на кмета и СОС", заяви депутатът от БСП Жельо Бойчев.

 

За другата проверка на прокуратурата - в Общинска банка, пък се коментира, че сигналът е подаден от бизнесмена Христо Ковачки, който бе съдружник в дружеството. Пресаташето му Десислава Михайлова обаче отрече той да е подавал сигнал до държавното обвинение, който би могъл да бъде повод за проверка на документите в Столична община. От прокуратурата не пожелаха да коментират проверката. Бизнесменът Христо Ковачки изгуби контрола си в Общинска банка през 2011 г. след намесата на БНБ. В момента в банката върви финансов и правен анализ, поръчан от Столична община, който да я подготви за приватизация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай