Прокурор проверявал заместник на Захариева

Прокурор проверявал заместник на Захариева | StandartNews.com

София. Заместник-министърът на регионалното развитие Радослав Русев, който днес бе назначен на поста, е бил проверяван от прокуратурата през миналата година по сигнал на бившия шеф на министерството Десислава Терзиева. Причината за проверката е била лошо управление на ВиК-Добрич, пише БГНЕС.

Според информацията Русев е оставил дружеството в изключително тежко финансово и производствено състояние. В отчета, който той е представил пред регионалното министерство са били отразени некоректно данните за приходите и загубите на ВиК – Добрич.

Той е декларирал, че към края на юли 2013 г. неразплатените задължения на дружеството са били около 26,7 млн. лв. Извършената проверка е показала обаче, че дълговете възлизат на 28,730 млн. лв. Загубите на вода пък са 84 %, при средно за страната 50-60 %, показват още проверките на контролните органи.

Русев също така не е направил нищо за подобряването на енергийната ефективност и намаляване на изключително високия разход на електроенергия. Съгласно промените в законодателството големите консуматори на ток - средно напрежение могат да избират доставчика си съобразно офертите, които ще им предложат различните ЕРП-та.

Това би намалило разходите на ВиК – Добрич за електроенергия с 10-15 процента, което би било немалка икономия с оглед на обстоятелството, че месечните сметки на водното дружество за ток са около 830 000 лв.

При назначаването си и по време на цялото си управление Радослав Русев не е представил в регионалното министерство оздравителна програма за добричкото водно дружество, сочи още проверката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай