Прокуратурата иска постоянен арест за Волен и компания

Прокуратурата иска постоянен арест за Волен  и компания | StandartNews.com

Прокуратурата ще поиска налагане на постоянна мярка „задържане под стража" на депутатите от „Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов, обяви пред Нова ТВ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите й двамата народни представители ще бъдат призовани и привлечени като обвиняеми в рамките на днешния ден.

Веднага след това, Сидеров и Чуколов ще бъдат задържани за 72 часа. Впоследствие съдът ще трябва да реши дали да ги остави в ареста за постоянно.

На народните представители, които окончателно се простиха с имунитета си в сряда, са повдигнати обвинения за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост.

Обвиненията са заради нахлуването в НАТФИЗ в нощта на първия тур на изборите. За това престъпление законът предвижда до 5 години затвор.

На Сидеров ще бъде повдигнато и друго обвинение - за принуда. То е заради действията му, насочени срещу студентка от Театралната академия. Лидерът на „Атака" извил китките на момичето, за да пусне телефона, с който го снимала. За това престъпление Сидеров може да получи наказание от шест години лишаване от свобода.

Като обвиняем е привлечен и мъжът, ударил Сидеров в изборната нощ, съобщи още Арнаудова.

Разрешението за задържане на Волен Сидеров и Десислав Чуколов по отношение на прокуратурата касае 72 часа, каз по-късно главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет.

„След като е поискано разрешение от Народното събрание за задържане на Волен Сидеров и Десислав Чуколов, ще се проведе и цялата процедура на Наказателно-процесуалния кодекс", заяви той. „Процедурата предвижда на първо място получаване на решение на Народно събрание, както и декларациите на народните представители за отказ - те са получени. Второ място е възобновяване на наказателно производство - и това е направено, тъй като то е било спряно. На трето - призоваване. Очаква се призоваването да се извърши в рамките на деня днес", обясни Сотир Цацаров.

Той посочи, че следва изтичането на тридневен срок, който по силата на Наказателно-процесуалния кодекс всяко лице, което е призовано да бъде привлечено в качеството на обвиняем, разполага, за да организира защитата си. „След това е явяване пред органите на прокуратурата, повдигане предявяване на обвинение, разпит на обвиняемо лице, постановление на прокурор за задържане до 72 часа. Следва искане, отправено пред Софийски градски съд, защото това е компетентния съд за лица с имунитет за задържане", посочи главният прокурор. Той подчерта, че ще бъдат спазени всички процесуални изисквания. Разрешението за задържане по отношение на прокуратурата касае до 72 часа. Дали ще бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, решава съда, но тя ще бъде претендирана от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай