Понеделник,

Прокуратурата с позиция по евродоклада

От: Стандарт -
A
A
A

Малко след като най-новият доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка бе представен в Брюксел и в Европарламента в Страсбург, прокуратурата излезе с позиция по отношение на резултатите, отразени в него, с която изразява удовлетвореността си от положителните оценки и липсата на нови препоръки.

Според прокуратурата, изразената увереност от страна на първия заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс, че Мониторингът върху България  може да отпадне идната година, е показателна за "необратимостта на напредъка".

От държавното обвинение уверяват, че прокуратурата ще продължи действията за пълното изпълнение на препоръките, като подчертават, че "то е постижимо единствено при добро и конструктивно взаимодействие между всички институции".

Ето и пълния текст на позицията на ръководството на прокуратурата:

Силно удовлетворяваща е положителната оценка за положените усилия и постигнатите от България устойчиви резултати. Коректно е отчетен приносът на Прокуратурата на Република България за значителния напредък и близкото до пълно изпълнение на показателите, определени от ЕК, три от които - приети за изцяло изпълнени.

Констатирано е подобряване на ефективността на наказателния процес, като резултат от промените в НПК и в изпълнение на препоръките в Независимия експертен анализ на Прокуратурата.  Положително е оценена активността на главния прокурор за отчетност пред Народното събрание, като гаранция за прозрачност и независимост на Прокуратурата.

Подчертан е същественият напредък и резултатите по показателя "Организираната престъпност", както и водените редица мащабни разследвания за корупция срещу високопоставени длъжностни лица.  Позитивно е и становището за предприетите от ръководството на ПРБ действия по оптимизиране на структурата на районните прокуратури.

Липсата на нови препоръки и изразената увереност, че България може да приключи процеса по Механизма за сътрудничество и оценка идната година са показателни за необратимостта на напредъка. Прокуратурата ще продължи действията за пълното изпълнение на препоръките, като отново подчертава, че то е постижимо единствено при добро и конструктивно взаимодействие между всички институции.

Ръководството на Прокуратурата изразява благодарност към прокурорите, следователите и съдебните служители и цени приноса им за признатия напредък.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички