Проф. Близнашки: Радев още има болни амбиции

Президентът направи опит за държавен преврат, каза именитият конституционалист

Проф. Близнашки: Радев още има болни амбиции | StandartNews.com

Болните амбиции на Румен Радев не са приключили. Миналата година той направи опит за държавен преврат, искайки оставката на правителството и на главния прокурор, както и разпускане на Народното събрание. Това, което направи Румен Радев, няма аналог в историята на страната. На практика нацията беше разделена така, както никога досега. Това коментира пред Телевизия „Европа” именитият конституционалист проф. Георги Близнашки. И заяви: „При нас българите има някаква странна амнезия, губи се разбирането за това, което се е случило.”.

"Представете си какво означава това, ако се беше стигнало до подобна развръзка - цялата власт се концентрираше в президента на републиката", каза топ юристът.

"Това беше едно голямо сътресение. Това се готви от много отдавна. Случайно да сте чули за т.нар. паралелна държава? Беше създадена атмосфера, но не успяха да стигнат до една истерия в обществото. Бойко Борисов трябваше да бъде превърнат в символ на злото, въплъщението на злото. Целта беше демокрацията да се приключи с нея, да се премине към президентска република, което и признак на диктатурата", посочи още проф. Близнашки. По думите му Румен Радев ни тласка към авторитарен режим

"Много малко хора разбраха, че тези избори ще са редовни и колко важно е това за държавата. Не допуснахме президентско управление, не допуснахме служебно правителство и тук беше много важна ролята на европейските институции, които подчертаха, че изборите трябва да са редовни", обобщи проф. Георги Близнашки.

Според проф. Близнашки, Румен Радев подхожда лековато по темата със Северна Македония и учудващо все още не е събрал КСНС по темата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай