СДС преговарят за коалиция и с ГЕРБ за евровота

Не само с „Демократична България“, но и с ГЕРБ преговарят СДС за евровота

СДС преговарят за коалиция и с ГЕРБ за евровота | StandartNews.com

Не само с „Демократична България“, но и с ГЕРБ преговарят СДС за коалиция за изборите за Европейски парламент през май, стана ясно от изявление на лидера на партията Румен Христов пред БНР. Продължаваме преговорите за евроизборите само с партии-членки на ЕНП, включително и ГЕРБ, каза той.

Христов посочи, че за евроизборите партията води преговори с „Демократична България“ от месеци. „В петък изпратихме на колегите параметри, при които бихме могли да намерим съвместно разбирателство за явяване на тези избори. А що се касае до преговори с партии от ЕНП – сигурно ще установя такива контакти и ще поведа разговори с останалите две формации“, каза още Христов и посочи, че става дума за ГЕРБ и ДБГ.

„СДС е най-старата формация член на ЕНП. СДС трасира бъдещето на България в НАТО и ЕС и е нормално да искаме избраните евродепутати да са член на тази група, още повече, че за нас тя е гарант за запазване на Европа, каквато беше създадена от Конрад Аденауер и към която се стремим. А не Европа на нациите, на националистите, евроскептиците и проруските формирования“, подчерта лидерът на СДС.

Христов заяви, че партията разговаря с „Демократична България“, която е коалиция от „Да, България“, „Зелените“ и ДСБ. „И независимо, че не сме от едно политическо семейство, ако постигнем съгласие за участие в евроизборите заедно, няма да коментираме техните виждания по отношение на някои политики. Настояването ни да бъде изпратен депутат в групата на ЕНП е логично, предвид на това, че ако тази коалиция се случи, ще бъдем две формирования, които сме членове на ЕНП“, коментира той.

Христов обясни, че и при разговорите си с ГЕРБ партията ще отстоява своите искания, които е поставила и пред ДБГ. „Не бива да се прави коалиция в последния момент, така че до края на седмицата очакваме решение от нашите колеги от „Демократична България“ – с тях са най-напреднали разговорите. С ДБГ имаме чести контакти. А с ГЕРБ предстои тепърва“, подчерта той. Христов посочи, че е имало разговори и с патриотични формации, но те са останали на заден план. „Взе се решение, че продължаваме преговорите само с партии-членки на ЕНП“, подчерта той.

От своя страна, Димитър Делчев от ДБГ коментира, че широко дясно обединение има смисъл и би било добро. „Но с темпа, с който се водят разговори, може би десницата ще е обединена и готова за избори може би чак за следващите евроизбори през 2024 г. Това не е желано от никого и нас от ДБГ не ни устройва“, заяви Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай