Проданов призна, че Цацаров е професионалист

Трябвало да не се гласува за него заради партийната дисциплина

Проданов призна, че Цацаров е професионалист | StandartNews.com
  • В БСП признават, че Сотир Цацаров е професионалист, но трябвало да не се гласува за него заради партийната дисциплина 

В Българската социалистическа партия няма разделение. То е „само в главите, съзнанието и подсъзнанието на 15-20 души“, категоричен бе Христо Проданов – заместник-председател на парламентарната група на БСП. В интервю за Канал 3 и предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ Проданов призова да се изчака да минат изборите и тогава да се коментират резултатите – „тогава да видим дали има разделение“.

Съвестта на някои депутати от БСП и познанството им с главния прокурор Сотир Цацаров са ги накарали да гласуват за назначаването на Цацаров за председател на КПКОНПИ, смята Христо Проданов. На въпрос на водещия обаче той не можа да посочи друго познанство освен това на социалиста Георги Търновалийски, който се познава с Цацаров от времето когато последният беше председател на Окръжния съд в Пловдив.

„Приемам това, че г-н Цацаров е добър професионалист, но на тази позиция (председател на КПКОНПИ – бел.ред.) трябва да е човек с безупречна репутация. Човек срещу когото няма няма подозрения за зависимости“, каза Проданов. По думите му за Сотир Цацаров имало писания и догадки в публичното пространство, че е обект на зависимости, а срещу него имало и протести. Христо Проданов обаче не успя да обясни защо свързва протестите срещу Иван Гешев (вече избран за гл. прокурор) и Цацаров. Единствената връзка, според него, била, че Гешев е бил зам. гл. прокурор, т.е. подчинен на Цацаров.

Христо Проданов обясни още, че за участие в прекия избор на председател на БСП има доста условия, на които кандидатите трябва да отговарят, а основното сред тях е в последните 4 години да са били във висшето ръководство на партията. Всяка партийна организация ще има право да предлага номинация за председател на националния съвет на БСП. Комисия ще прегледа кандидатурите с оглед на партиен стаж, участие в управлението на партията и др., за да допусне дадени хора до надпреварата.

Емил Войнов е този, който ще ръководи комисията по избора на нов председател на БСП. Войнов е определен за тази отговорна задача, тъй като е представителят на БСП в сегашната Централна избирателна комисия.

Според Проданов доста хора от БСП отговарят на условията и кандидатурата им може да бъде издигната в изборите за лидер на партията. След това всеки член на партията ще гласува с лична карта (а не с партиен билет!). За да участва в гласуването всеки човек трябва да е бил вече член на БСП към края на 2019 година.

Христо Проданов обясни още, че централната субсидия, която партията получава ще се използва само за издръжка на партията, но нито лев от нея няма да отиде за изборната кампания в БСП. На кандидатите ще бъде разрешено да участват с лични средства в размер до 10 минимални работни заплати (т.е. малко над 6000 лв. към момента на провеждане на партийния вот). Пари няма да се дават за медийна реклама, а ще се ползват органите на БСП – телевизия БСТВ и вестник „Дума“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай