Приеха стратегията за развитие на чиновниците

Приеха стратегията за развитие на чиновниците | StandartNews.com

София. Стратегията за развитие на държавната администрация 2014-2020 г. бе приета от правителството на редовното заседание на Министерски съвет днес. До 10 дни ще бъде изработен план за прилагането й през тази година. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева след заседанието.

 

Бобева подчерта, че стратегията прави сериозен и критичен анализ по отношение на ефективността на държавната администрация и дефинира основните й слабости.

 

"Ефективното управление, партньорството с бизнеса са сред най-важните неща", подчерта Бобева и обясни, че мотото на стратегията е "Работим за хората".

 

Проектът беше поставен на широко обществено обсъждане.

 

"Повишаването на контролната дейност, както и по-добри контролни и лицензионни услуги, също са сред заложените мерки", обясни вицепремиерът и каза, че създаването на устойчива нормативна рамка и намаляването на корупционните практики и административната тежест за гражданите и бизнеса са сред най-важните неща.

 

 

Заложено е и намаляването на стратегическите документи и оценка на ефективността от тях. Сред акцентите в стратегията е и въвеждането на споделените услуги в държавната администрация и засилването на диалога с бизнеса.

 

Предвидено е засилването на конкурсното начало, въвеждането на текущи тестове, както и създаването на механизми за контрол и санкции шпо отношение на чиновниците.

 

Бобева подчерта, че за специализираните изпити е имало дълги дебати, но е решено, че е по-добре те да се полагат, когато са свързани с кариерното развитие на служителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай