Президентът се тросна по военни и цивилни теми

Най-спорно за него се оказа назначаването на нов шеф на Военна информация

Президентът се тросна по военни и цивилни теми | StandartNews.com

Президентът Румен Радев се обяви срещу подготвяна законова промяна, която би позволила ръководител на службата "Военна информация" да бъде и цивилен служител.

Това, което сте чули и вие, - че се готви промяна в закона, така че да има възможност да се назначава за ръководител на служба "Военна информация" цивилен. Аз съм категорично против. Военното дело е изключително сложна дейност, затова и досега, както е по закон, ръководителят на тази служба трябва да бъде човек с военно образование, с военна експертиза и опит, с военно звание, заяви пред журналисти Радев на въпрос за подготвяни промени в Закона за военното разузнаване.

Президентът отговори на журналистически въпроси след като говори днес на традиционната посланическа конференция в Централния военен клуб в София.

Ако сменят закона и я кръстят служба "Цивилна информация", тогава ще приема да бъде и цивилен, коментира президентът и добави, че държи ръководителят на "Военна информация" да бъде военен от кариерата.

Попитан било ли е това съгласувано с него и дали ще разпише указа за освобождаването на директора на службата бригаден генерал Пламен Ангелов, за когото вчера стана известно, че е подал рапорт за освобождаване от длъжност, президентът Радев каза, че това е въпрос на лично решение и той все още не е разговарял с генерала.

Пробивът в системата на НАП е бил обсъден на вчерашната работна среща на президента с ръководителите на службите за сигурност, потвърди държавният глава. Той определи темата като много важна, защото серията атаки и пробиви в информационната инфраструктура на държавата, по думите му, е индикация за проблеми в сигурността. Тук въпросът за отговорността на държавните институции стои открит, защото точно тези институции трябва да осигурят безопасност и сигурност на българския гражданин, а не той да бъде основният потърпевш от това огромно изтичане на данни, коментира президентът. Трябва да има ангажираност, защото не е достатъчно само да се напише един закон за киберсигурност и той да се обнародва, а трябва да се изпълняват и всички мерки, заложени в закона, заяви Радев, като даде и примери какво не е изпълнено. Пред държавния глава ръководителите на службите за сигурност са поели ангажимент да се предприемат всички необходими стъпки и Радев очаква реални резултати.

Основното предназначение на транспортните вертолети и самолети е да превозват хора и товари от точка А до точка Б, каза Румен Радев в отговор на въпрос за коментари на премиера Борисов на посланическата конференция днес за оборудването на военнотранспортната ни авиация. Основното предназначение на изтребителя е да носи въоръжение и да го използва, ако го има, добави той. По думите му, явно правителството държи да има хубав самолет. Аз също държа, спор няма - F-16 наистина е модерен, съвременен самолет с високи способности, но не става въпрос просто за самолета, а за огромния пакет от оборудване и услуги, които трябва да бъдат доставени заедно с този самолет. Дори една малка част от този минимално необходим пакет да го няма, способностите на самолета деградират значително, даже той няма да може и да излети, коментира Радев. Той добави, че трябва да отстояваме интересите си, напомни, че на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност е било решено трите основни проекта за видовете въоръжени сили да вървят едновременно, да има разсрочено плащане, инвестиции, офсет, индустриално сътрудничество в отбранителната ни промишленост, да има пълен пакет въоръжение и оборудване, а, по думите му, нищо от това не е станало.

Темата за изтребителите F-16 президентът Радев засегна и в изказването си днес пред българските дипломати. Той посочи, че се спекулира и заяви, че президентът не е против F-16, както се опитват да представят, и досега не е коментирал самолети, въпреки познанията си за тях. Президентът е за това не просто да си купим самолет от стратегическия ни партньор, а този самолет да има способности, заяви Радев. Той продължава да е убеден, че договорената в момента цена ще нарасне сериозно в съвсем близко време. Държавният глава очаква много по-откровен подход към данъкоплатците, а също така заяви, че държи да не се спекулира с отношенията ни със САЩ и че проблемите ни са чисто наши.

България отбеляза и сериозни успехи и направи така, че гласът ни да се чува все повече, каза Радев по темата за Европейския съюз в изказването си пред дипломатите, в което засегна редица въпроси като отношенията ни със съседи, с големите и по-малки държави, Балканите. Предизвикателствата остават, те са дълбоки, искат много усилия, консолидация и координация, посочи Радев, който открои сред тях България да работи за бъдещето на Европа, като същевременно отстояваме и нашите интереси.

На Балканите България стои добре, като опора на сигурност и стабилност, коментира Радев. За Турция той каза, че няма как да споделяме всички остри предложения, идващи от ЕС, спрямо Турция, защото тя е наш съсед, съюзник, голям търговски партньор, а случващото се там рефлектира върху бизнеса и социалната среда у нас, както и върху средата ни за сигурност. За Северна Македония Радев каза, че отношенията ни, въпреки различни девиации по различни въпроси, се развиват добре. Преодоляно е замразяването, конфронтацията. България трябва да бъде и е държавата, която най-силно подкрепя Северна Македония, но да е ясно, че подкрепата ни не е безусловна и безрезервна, каза Радев. Той отбеляза, че след като Северна Македония се стреми съм ЕС, тя трябва да изпълнява и европейските критерии за добросъседство.

Радев коментира, че на Западните Балкани е сложно и там трябва да се работи изключително внимателно. Раните не са зараснали, личните емоции не помагат, добави президентът пред дипломатите.

В отношенията ни със САЩ президентът открои сигурност, енергетика, високи технологии, образование, като добави, че трябва да продължим да работим по тях. За Русия Радев каза, че имаме съживяване на отношенията. Отдавна говорим за прагматизъм, но мисля, че вече стъпваме на прагматична основа, добави държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай