Президентът се срещна с българи в Аман

Румен Радев говори на среща снощи в Аман с представители на българската общност в Йордания и с йордански граждани, завършили образованието си в България...

Президентът се срещна с българи в Аман | StandartNews.com

За мен вие, нашите сънародници, и приятелите на България - йорданци, завършили в български висши учебни заведения, сте мостът между нашите две държави. В днешния динамичен глобален свят, в който свързаността се измерва с контактите между хората, именно вие сте тази жива връзка. Това каза президентът Румен Радев на среща снощи в Аман с представители на българската общност в Йордания и с йордански граждани, завършили образованието си в България. Радев увери присъстващите, че срещата е една от най-важните в програмата на посещението му.

Нашите две държави никога не са били в по-добри отношения от сега. Затова има много причини, една от тях обаче е вашата работа тук като българи и като възпитаници на българската образователна система и на България, да правите така, че да градите доверието между нашите държави и народи. За България Йордания е държава, която полага всички усилия в този много сложен регион, регион на кризи, да гради сигурност, мир и стабилност. Това се вижда от всички, вижда се от България, от ЕС, затова правим всичко възможно да продължаваме и да правим по-динамичен диалога на най-високо ниво, защото от него зависи как ще се развиват и отношенията ни във всички останали сфери от взаимен интерес, посочи президентът пред събралите се. Искаме да развиваме сътрудничеството във всички сфери. Имаме голям голям потенциал, за съжаление специално в областта на икономическото сътрудничество не сме го разгърнали така, както можем да го направим, посочи Радев. И добави, че затова той е придружаван от бизнес делегация от над 30 компании от хранително-вкусовата промишленост, високите технологии, отбранителната индустрия. С нас са представители на Министерството на отбраната, защото имаме традиционно добро сътрудничество в тази сфера и в сферата на антитероризма, добави президентът Румен Радев.

Той посочи също, че ще разговарят с крал Абдула Втори как още по-интензивно да продължат контактите в образованието и туризма.

Помним ви, радваме се на успехите ви тук, че заемате важни позиции в страната, обърна се президентът към присъстващите йорданци, завършили учебни заведения в България. А на представителите на българската общност пожела все така да носят гордо и достойно българския дух, да не забравят България и да държат живи традициите ни.

В последвалия разговор участници в срещата приветстваха посещението на президента, споделиха, че чувстват топлина, когато се споменава България, дори за нея да става въпрос по новините, а президентът каза, че е впечатлен от добрия им български език, който показва отношение към България. Присъстващите поставиха различни въпроси, сред които свързани с работата на българското посолство, за срещи на общността, обучение по български език, придобиването на българско гражданство, за което в разясненията се включи и външният министър Екатерина Захариева, която е в делегацията. Президентът Радев каза, че една от темите, които ще постави в разговора си с йорданския крал утре, е за откриване на йорданско посолство в България.

Езикът на любовта е българският, а столицата на любовта е София, каза следвалата медицина в България Сохер Ал Хатиб, която срещнала там съпруга си. Казвам го с гордост, с любов, ние говорим български език всеки ден в нашата къща, моите деца и внуци научих на български, добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай