Четвъртък,

Президентът: Проектът за АЕЦ „Белене” е неизбежен

От: Редактори -
A
A
A

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене” е неизбежен – в него вече са вложени 3 млрд. лв. - средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За неговата реализация, обаче, са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки. Това заявява българският президент Румен Радев в интервю за руската информационна агенция ТАСС.

Интервюто е дадено по повод предстоящото работно посещение на Радев в Русия за участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург, където той ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Помолен да определи двустранните отношения България – Русия  по десетобалната скала той коментира, че отношенията между България и Русия са хилядолетни, а историческата ни връзка е много силна.

Запитан какво пречи на отмяната на режима на санкции, наложени от ЕС и Руската федерация, Румен Радев посочи, че условията за отмяна на санкциите, формулирани от Съвета на ЕС, са свързани с пълното изпълнение на споразуменията от Минск както от Русия, така и от Украйна.

В отговор на въпрос дали Русия действително представлява заплаха за сигурността на Европа и против кого е насочено разширението на НАТО, президентът отговори: „Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава. Такава формула води до нестабилност, недоверие и поражда рискове.

Членството на страните от Западните Балкани в НАТО, което България подкрепя, цели да се овладее конфликтния потенциал в нашия сложен регион”. Радев добави, че присъединяването на Република Северна Македония към НАТО няма как да е заплаха за някого.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички