Президентът хвърлил ръкавица на ГЕРБ

Не трябва да се спекулира с важни теми, като влизането ни в "чакалнята" на еврозоната

Президентът хвърлил ръкавица на ГЕРБ | StandartNews.com

Не ГЕРБ са започнали война на институциите, а предизвикателството е било от страна на президента с неговото обявено снемане на доверие от правителството, заяви пред БНР председателката на парламентарната група на партията Даниела Дариткова. Тя уточни, че управляващите не са открили конкретен повод за обръщението на Румен Радев, в което той обяви, че снема доверието си от кабинета на Бойко Борисов.

"Събрахме се, обсъдихме и решихме, че от наша страна гарантираме уважение към институциите, взаимодействие в рамките на предвиденото от закона, защото така реализираме даденото ни доверие от българските граждани, ангажираме се с това да имаме разумен диалог и разчитаме на същото отношение, защото това е в интерес на България", посочи Дариткова.

По думите ѝ от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е дошло предложението за намаляване на напрежението в отношенията с президентската институция и обявяване на примирие от страна на управляващите.

Протести пред парламента и Министерския съвет

"Ние се отнасяме изключително отговорно към всеки протест", каза шефката на ПГ на ГЕРБ. "Всеки протест, който не е просто, за да се търси политическа криза и ранно сваляне на управляващите от власт, може да бъде приет като коректив на управлението", обясни тя. Дариткова беше категорична, че не трябва да се спекулира с важни теми и да се подклаждат страхове у хората по темата за влизането ни в "чакалнята" на еврозоната.

"Имаме ясно обединение между всички политически сили за това, че посоката на България е влизане в еврозоната. Това потвърждава и нашата евроатлантическа ориентация, защото става дума не само за финансови параметри, а и за геополитическа ориентация", каза Дариткова.

Даниела Дариткова изрази очакване ГЕРБ да имат възможност в следващата една година да имат възможност да реализират програмата за управление на страната, за да могат на следващите избори отново да поискат подкрепата на избирателите за нов мандат.

Забраната за съдия Андон Миталов

България е подложена на наблюдение по отношение на корупцията освен от САЩ и от европейския механизъм за сътрудничество и проверка, уточни Дариткова и заяви, че очаква в скоро време страната ни да се справи с корупцията в размерите, в които са очакванията и на самите граждани.

По думите ѝ обявяването на съдия Андон Миталов от държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че получава забрана да влиза в Съединените щати, вероятно е аргументирано и не е свързано само с разрешението, което съдията е издал на обвинения за шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Русия, за да получи орден от президента Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай