Президентът енигматичен за изборните промени

Държавният глава Румен Радев, който е на посещение в Швейцария, посочи, че като се върне в България, ще има решение по въпроса и увери, че решението му ще бъде в интерес на обществото...

Президентът енигматичен за изборните промени | StandartNews.com

Президентът Румен Радев увери, без да съобщава повече подробности, че решението му по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото. Държавният глава каза това на среща снощи с представители на българската общност в швейцарската столица Берн.

Моят екип работи усилено по въпроса. Това е изключително важен закон, от него зависят устоите на нашата демокрация, коментира президентът Радев. Той посочи, че като се върне в България, ще има решение по въпроса и увери, че решението му ще бъде в интерес на обществото.

Когато по различни причини отслабне възможността на гражданите да оказват контрол върху политическия елит, той постепенно започва да обслужва своите интереси, а не интересите на обществото. Затова не трябва да отстъпваме от силата на представителната демокрация, тук при вас дори е пряка демокрация, която е още по-силна форма на контрол и на участие на гражданите във вземането на решения и в управленските процеси, каза президентът Радев пред присъстващите. При нас имаме откъсване, това е големият проблем на България. Хората трудно влияят на политическите процеси и на механизмите на вземане на решения, коментира президентът. Не трябва да има отстъпление, изборният процес е много важен, добави той.

Пред сънародниците ни, живеещи в Швейцария, Радев посочи, че техният успех не е само личен, а е огромен успех за България, защото в днешния глобален свят на съвместни предприятия, бизнес и проекти, доверието и авторитетът са изключително важни. Вие това правите, вие представяте България на едно много високо ниво, вдъхвате доверие във всичко българско. Показвате, че българите са талантливи, работят здраво и имат силен дух. Искам да ви благодаря най-вече за това, че не забравяте здравия български корен и дори тук, далеч от родината, съхранявате нашата национална идентичност, а тя започва с езика, каза Румен Радев. Той добави, че благодарение на сънародниците ни в редица градове в Швейцария се откриха български училища, а също така се пази вярата ни с църковните общности "Св. Георги Победоносец", "Рождество Христово".

Убеден съм, че рано или късно България ще се превърне в място, където нашите млади поколения ще искат да учат, да работят и да живеят, каза държавният глава. Знайте, че разчитаме на вас, каза президентът Радев пред присъстващите.

В Швейцария живеят около 12 000 българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай