Президентът: Ще се борим с тероризма без военни действия

Президентът: Ще се борим с тероризма без военни действия | StandartNews.com

Ню Йорк. България в рамките на своите възможности, без да изпраща войници, без да изпраща самолети или кораби, ще бъде достоен и ефективен член на световната коалиция за борба с тероризма. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк късно снощи.

Резолюцията за намаляване притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия, приета на вчерашното заседание на Съвета за сигурност на ООН, е израз на категоричната позиция на международната общност по отношение на явлението, свързано с чуждестранните терористични бойци, подчерта Плевнелиев.

Чуждестранните терористични бойци представляват много сериозна заплаха не само за страните, чиито граждани са, но и за регионалната и глобалната сигурност, допълни той, пише БНР.

Акцент в речта му беше поставен върху климатичните промени и бедствията, които засегнаха много райони по света и страната ни.

Други акценти в словото бяха военните конфликти в Украйна и Сирия.

По отношение на мирните преговори между Израел и Палестина, Плевнелиев изрази подкрепата ни за мирен изход чрез отделяне на двете държави.

Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция, с която осъди отвличанията, вземането на заложници и убийствата, извършвани в Сирия от организацията "Ислямска държава". Според документа се задулжава намаляването на притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия.

Резолюцията изисква всички държави да приемат закони, които да криминализират присъединяването на техни граждани към джихадистки организации като "Ислямска държава" и "Фронт ан Нусра".

В документа се посочва още, че действията на групировката могат да бъдат тълкувани и като престъпления срещу човечеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай