Президентът помилва палестинец и крадец на 12 лв.

Президентът помилва палестинец и крадец на 12 лв. | StandartNews.com

София. Двама осъдени са помилвани през септември по предложение на Комисията по помилване при Президента. Това става ясно от отчета на Комисията за третото тримесечие на 2013 година. С това общият брой на помилваните от началото на годината става седем души.

Помилван е 30-годишен палестински гражданин, пристигнал в България от Сирия на 26 октомври 2012 г., за да търси закрила у нас. Той е бил осъден заради два опита незаконно да премине границата ни с Турция. Опитите осъденият е направил, след като узнал, че е бомбардиран бежанският лагер, в който се намирали съпругата и новороденото му дете.

По преписката са работили съвместно екипите на Комисията по помилването и на Комисията по предоставяне на убежище при Президента. С указ от 5 септември т.г. мъжът е помилван с неизтърпяната част от наложеното му наказание от 7 месеца лишаване от свобода.

С указ от 19 септември е помилван 37-годишен българин, осъден задочно на година лишаване от свобода. Наказанието му е за грабеж от 2002 г. на портмоне с 12 лева, което впоследствие е върнато на притежателя му. Комисията отбелязва, че престъплението е извършено под влияние на наркотична зависимост, излекувана успешно след деянието в наркокомуна в Испания, където мъжът е останал да работи с управителни и възпитателни функции спрямо други лекуващи се. Молителят се е завърнал доброволно в България през 2012 г., за да съдейства на българските държавни органи по друго задочно дело, по което е бил обвиняем отново за деяние, наказано с глоба. Мъжът не е имал други провинения в продължение на повече от 10 години, проявявал се е като морална и почтена личност, помагал за лечението на други наркозависими. Комисията е счела, че отсъства риск от рецидив, след като е преодоляна основаната причина за провинението, а именно зависимостта на осъдения.

За периода юли-септември 2013 г. Комисията по помилване се е произнесла по 102 молби на осъдени, като 90 от молбите са решени с отказ от помилване. В случаите на отказ експертите са счели, че помилването би представлявало омаловажаване на тежестта на извършеното престъпление и пренебрегване на опасността от рецидив. Десет от разгледаните за периода преписки са прекратени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай