Президентът подписа указа за промените в енергетиката

Плевнелиев настоява за дългосрочни устойчиви решения в сектора

Президентът подписа указа за промените в енергетиката | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за обнародване на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет на 28 юни 2013 година от 42-то Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев определя приетите от депутатите изменения като "стъпка в правилната посока". Според него обаче те не са достатъчни, за да решат натрупаните през годините сериозни проблеми в енергетиката. "За решаването им са необходими систематични и последователни действия за постигане на основната цел, а именно устойчиво развитие на сектора енергетика", твърди държавният глава. Той настоява намирането на дългосрочни устойчиви решения в сектор енергетика да бъде приоритет в работата на съответните институции.

Плевнелиев посочва, че "либерализирането на енергийния пазар трябва да продължи с ускорени темпове. Редно е българските граждани, както останалите европейци, свободно да избират доставчика си на електроенергия. Само въвеждането на свободен енергиен пазар ще доведе до устойчив модел и сигурност у хората, че плащат толкова, колкото трябва, за услугата, която получават. Българската енергетика трябва да се развива при ясни правила и пазарни принципи, а не под натиск за административно намаляване на цените", заявява Плевнелиев.

"Само преди месец приключиха анализите на Европейската комисия и на Световната банка на сектор енергетика, в които съвсем обективно бяха изложени конкретните проблеми и възможните стъпки за тяхното решаване. Сега компетентните органи трябва ясно да посочат приемат ли изводите и препоръките в тези доклади и кои от тях и в какви срокове ще изпълнят.

От анализите е видно, че Енергийната стратегия на страната не отговаря на ситуацията в сектора и на бъдещите потребности от електрическа енергия. Затова е наложително диалогът с Европейската комисия и Световната банка да продължи, както за решаване на тежките проблеми в енергетиката, така и за актуализиране на Енергийната стратегия на страната", смята президентът.

Според него проблемите в сектора трябва да се поставят открито и честно пред обществото. "За да бъдат убедени гражданите в правилността на решенията, те трябва да се вземат в диалог с тях, по публичен и прозрачен начин. Добре е Общественият съвет да към Министерството на икономиката и енергетиката да продължи своята работа. Във всеки един момент е нужно да бъде ясно какви количества, на каква стойност и от кои производители формират крайната цена, за да знаят гражданите и бизнесът за какво и на кого плащат", посочва Плевнелиев. Той напомня и за необходимостта ДКЕВР да бъде ефективен и независим регулатор, който да се избира по публичен и прозрачен начин. Сега приетият закон не предвижда мерки в тази посока и според президента е необходимо да бъдат предприети действия за реализиране на тази цел.
По думите му законът дава възможност за ограничаване на производството на електроенергия при претоварване на системата. Това обаче трябва да стане при ясно разписани правила, което ще донесе сигурност и предвидимост за инвеститорите.

Такива правила са необходими и при изкупуването на електроенергия на преференциални цени от заводските централи. През годините редица производители на стоки са се превърнали в производители на електрическа енергия и тази практика трябва да се преустанови. От изключителна важност е регулаторът да обяви от кого и колко електроенергия на преференциални цени ще се закупува и защо.

С подписването на указа държавният глава дава възможност от началото на юли токът и топлото да поевтинеят, както анонсират управляващите.

Промените, приети от парламента, предвиждат ДКЕВР да състави нова методология, по която ще се определят цените на електроенергията. Новата схема включва отмяна на добавките, които сега повишават тарифата за износ на ток.

Друга мярка предвижда да отпадне задължението на Националната електрическа компания (НЕК) да изкупува електроенергия от всички производители и да се даде възможност за купуване от най-евтините източници. Очаква се с промените цената на тока да падне с до 5%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай