Президентът: Казах истината, но сбърках датата - кое е по важно?

Президентът: Казах истината, но сбърках датата - кое е по важно? | StandartNews.com

София. "Казах истината, но сбърках датата. Ако исках да излъжа, щях ли да сбъркам датата", и запита кое от двете се оказва по-важното президентът на Република България Росен Плевнелиев от ефира на "Панорама" по БНТ във връзка широко коментираното му изказване за участието му в първия демократичен митинг през 1989 г. Държавният глава коментира грешката си, след като във вторник на въпрос "Къде е бил на 10 ноември" разказа за участието си на първия демократичен митинг, как е правил плакати и т.н. и обърка датите. 

"От 25 години се занимаваме със сбърканите дати, с дребнотемие и не отговаряме на големите въпроси – защо сме по-бедни от други демократични държави като Полша", добави той. "И си задаваме въпросите къде отидоха парите, свършил ли е преходът ни. Продължавам с въпросите – какво се случи с приватизацията. Но най-важният е въпросът за половинчатата истина, за полуоткрехнатите досиета", заяви Плевнелив.

"За мен двете големи грешки за прехода, режисиран от комунистическите режисьори, са заметената истина и върховенството на закона. В началото на прехода направихме нелоша конституция, за да има върховенство на закона. Но не се справихме както трябва. (...) Има много важни въпроси, но най-важният въпрос от тях, за мен, е въпросът за половинчатата истина. Въпросът за полуоткрехнатите досиета, с които в продължение на 25 г. се изнудваха не едно поколение политици. И всъщност половинчатата истина се оказа и най-голямата грешка, и най-голямата лъжа на прехода", символично изрази мнението си президентът, според когото все още не е късно да се оправят тези грешки. 

"Не бива да гледаме с отрицание към миналото. Аз не посочвам тези големи въпроси и проблеми, очаквайки някой да бъде осъден или наказан. Но е много важно да си даваме сметка, че миналото е мост към бъдещото, но този мост трябва да бъде здрав. Че ние се намираме в блато и в това блато ти трябва да можеш да стъпиш на здрава основа, за да можеш стъпка по стъпка да излезеш. А здравата основа е истината. Да, този преход може и да не е бил успешен, но той може да има разумен и достоен край, ако направим това, което всички други държави направиха преди нас от комунистическия блок. Обективен прочит, истината и фактите такива, каквито са – комунизмът, фашизмът в музея и в учебниците по един достоен начин", твърдо заяви Плевнелиев. 

Запитан дали това няма да посее ново разделение, президентът отговори: "Истината никога не разделя. Истината обединява. Но манипулираната истина – тя разделя. Вие няма как да имате посока, да знаете накъде сте тръгнали, ако не знаете откъде сте тръгнали. Миналото е важно, за да можем да гледаме напред. Пожелавам си да вземем доброто от миналото чрез обективният прочит на историята и да затворим тази страница по един достоен начин", с надежда каза Плевнелиев и допълни, че вярва, че можем да се обединим около обективния прочит на историята в нейната цялост, с плюсовете и минусите, с доброто и лошото.

"Богатите държави са два вида – или имат газ и нефт, или имат работещи институции. Рецептата на много европейски държави е единствено и само работещи институции и надграждане по националните приоритети. Само това ще ни направи богати и развити. Доверието ражда инвестиции и работни места", каза още Плевнелиев. 

Според президента днес се чертаят разделителни линии в Европа между тези, които вярват във върховенството на закона и тези, които използват върховенството на силата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай