Президентът кани швейцарски инвеститори в България

Президентът кани швейцарски инвеститори в България | StandartNews.com

Берн. Президентът Росен Плевнелиев представи възможностите на България като добро място за инвестиции пред швейцарски бизнесмени при официалното си посещение в Швейцария, съобщи БНТ. Президентът запозна представители на над 70 фирми с възможностите, които България предоставя за инвестиции в различни отрасли, като например производство на автомобилни части. Отдръпването на Швейцария от близки връзки с Европейския съюз след референдума по-рано тази година няма да попречи на двустранните отношения, смята Плевнелиев.

"Швейцария е много сериозен инвеститор в България с над 1.3 млрд. евро, търговският обмен между България и Швейцария се развива позитивно и ние днес отчетохме и много сектори, в които той може да продължи да се развива. Швейцария е държавата в Европа, в която индустриите са с висока добавена стойност. Тези индустрии намират своето място и в България. Ние имаме швейцарски компании, които имат интерес. Нещо повече – България е център, който може да бъде използван за покриване на по-широк регион", каза държавният глава.

В Женева пък президентът се срещна с българи, живеещи в Швейцария. Беше посрещнат от ученици в българското училище към Постоянното представителство към ООН, което навърши 30 години. Президентът каза, че се гордее с българската общност в Швейцария, за която чул много добри думи на срещата с бизнесмените. Той добави, че се надява след като бъде съставено правителството, министрите да седнат да се разберат кой какво ще направи за България, а на да се карат кой какъв иска да бъде.

Към началото на годината в Швейцария пребивават над 5000 българи, като общността е съсредоточена най-вече в кантоните Цюрих, Женева, Берн и други. Тенденцията през последните три години показва двойно увеличение на сънародниците ни, които дългосрочно са се установили в Швейцария, посочи БГНЕС. По-голямата част от българите са високо квалифицирани и работят в международни организации, банковия сектор, в сферата на компютърните технологии и на медицинските услуги. Президентът посочи, че българите в Швейцария са най-добрите посланици на страната ни, тъй като с техните умения и труд, всеки ден работят за утвърждаване името на България. "Истината е че България е една много красива държава, с огромен потенциал, но не успяваме достатъчно добре да го разгърнем. На прав път сме, но можем и повече и по-бързо, можем и да сме по-ефективни", коментира още държавният глава пред българските граждани в Женева. По време на продължилата близо два часа среща сънародниците ни се интересуваха от това кога българите зад граница ще имат свое представителство в Народното събрание, кога ще могат да гласуват по електронен път, кога съдебната система ще заработи ефективно, както и кога ще бъде готов тунелът под Шипка. Президентът пожела на събралите се над 150 души, където и да са по света един ден да могат да гласуват по електронен път.

По-късно днес президентът Плевнелиев ще посети най-големия научен център в Европа – ЦЕРН, а заедно с председателя на БОК Стефка Костадинова ще се срещнат в Лозана с председателя на МОК Томас Бах.

В същото време посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева съобщи пред БНТ, че от следващия месец започва българо-швейцарски проект в областта на въздушната спешна помощ. "Да пренесем елементи от този модел и в България и спасителната служба от въздуха да започне да работи съвместно с болниците и съответно да се реагира при извънредни ситуации или при някакви катастрофи", обясни посланикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай