Президентът: Интеграцията превърна Балканите в пример за успешно развитие

Президентът: Интеграцията превърна Балканите в пример за успешно развитие | StandartNews.com

Букурещ. Действията на гражданското общество в Югоизточна Европа и политическата воля на отделните държави за мирно развитие, интеграция и сътрудничество превърнаха Балканите от регион на конфликти в пример за успешно развитие. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва днес в Букурещ в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Той подчерта, че общото желание за присъединяване към ЕС, както и стремежът на гражданите към създаването на прозрачни и ефективни институции, са факторите, които обединяват държавите от региона, съобщават от пресцентъра на президентството.

Позитивната промяна е факт и страните на Балканите споделят днес общи инфраструктура, кредитни институции и икономически клъстери, отбеляза президентът и посочи като успешни примери туризма и автомобилната индустрия. Росен Плевнелиев беше категоричен, че свързаността е ключов фактор за икономически растеж в Югоизточна Европа и позволява откритите производствени мощности в една страна да създадат предпоставки за развитие на целия регион. Не по-малко важно е облекчаването на граничния контрол и как институциите работят за привличането на нови инвестиции, посочи още държавният глава.

Плевнелиев подчерта общата отговорност на страните от региона за диверсификация на доставчиците и трасетата за пренос на енергийни ресурси. „Единственият начин да намалим цената на природния газ е като подкрепим проектите, които водят до диверсификация на доставките и гарантират тяхната сигурност", заяви президентът Плевнелиев и отново отбеляза необходимостта от изграждането на интерконекторни връзки между газопреносните системи. Според държавния глава, „интеграцията" на енергийните системи в Югоизточна Европа ще позволи в перспектива и създаването на регионални пазари за природен газ и електроенергия, с което да бъдат преодолени дефицитите в доставките на електроенергия.

В изказването си на форума президентът Плевнелиев призова за недопускане на силова промяна на политическите граници в Европа. Анексирането на Крим нарушава „самата основа на международната сигурност, доверието, мира и върховенството на закона", заяви държавният глава и подчерта, че това създава нова ситуация в Европа, която изисква обединяването на гласа на държавите от региона и на целия ЕС. Светът не трябва да се връща към минали практики, когато "великите сили" са възприемали други държави като „периферия" и са решавали тяхната съдба, отново подчерта президентът.

Президентът потвърди подкрепата на България за Процеса на разширяване на ЕС по отношение на държавите от Западните Балкани, както и готовността на страната ни да сподели своя опит в процеса на европейска и евроатлантическа интеграция.

„Политиката на разширяване не е самоцел, а е в интерес на гражданите от региона, които искат да видят своите държави и Балканите обединени от европейските ценности в Европейския съюз, където всеки има значение, подчерта държавният глава. Президентът Росен Плевнелиев определи като голям успех за българската дипломация и за региона като цяло предстоящото предоставяне на Албания на статут на кандидат-член на Европейския съюз, посочват още от президентството.

В периода юли 2015 г.-юни 2016 г. България ще поеме председателството на ПСЮИЕ. Президентът Плевнелиев изрази готовността на страната ни да работи за задълбочаване на регионалното сътрудничество в подкрепа на икономическото развитие, сигурността и просперитета на Югоизточна Европа. В рамките на българското председателство на Процеса ще бъде отбелязана 20-годишнината на най-високия форум за политически диалог в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай