Премиерът заяви, че цени свободата на словото

Борисов е поканил представители на "Репортери без граници" да участват с предложения за законодателни промени

Премиерът заяви, че цени свободата на словото | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов проведе днес среща с генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар. В рамките на разговора в Министерския съвет премиерът Борисов заяви, че цени високо диалога с неправителствения сектор по една безспорно значима тема

за всяко демократично общество, каквато е свободата на словото, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Борисов и Делоар са обсъдили възможностите страната ни да подобри позицията си съобразно индекса за свободата на пресата, съставян от "Репортери без граници", пише в съобщението.

Министър-председателят Бойко Борисов е запознал Кристоф Делоар с наскоро приетата от правителството мярка, гарантираща своевременен и безпрепятствен достъп до информацията в печатните издания. Това ще стане чрез държавното дружество "Български пощи" ЕАД, което ще извършва разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната. С този акт на Министерския съвет ще се подобри съществуващата към момента конкуренция на пазара и издателите на печатни произведения ще имат достъп до крайния потребител при предварително оповестени ясни параметри, посочват от МС.

Премиерът Борисов е изтъкнал, че благодарение на работата на европейския комисар от България Мария Габриел, страната ни вече две години активно участва и в изработването на друга група мерки, касаещи дезинформацията и фалшивите новини. По думите му явлението придобива все по-големи мащаби и буди сериозна тревога. "Фалшивите новини и дезинформацията рушат основните на доверието между гражданите и институциите", е бил категоричен Бойко Борисов.

Министър-председателят Борисов е акцентирал върху значимата роля на медиите в съвременното общество като коректив на управлението. Премиерът е отбелязал стремежа на кабинета да реагира своевременно, когато до него достигне сигнал от полето на действие на правителството. Борисов е добавил също, че негово разбиране е, че свободата на словото трябва да се отстоява като фундаментално конституционно право, включително чрез уважение към журналистическата професия и ненамеса в работата на медиите.

Премиерът Бойко Борисов е приветствал желанието на генералния секретар Кристоф Делоар за конструктивна съвместна работа в интерес на създаването на по-добра атмосфера за медиите. Министър-председателят е поканил представителите на "Репортери без граници" да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай