Премиерът с призив към банките заради санкциите

Не работете с лица и фирми от черния списък, зове Стефан Янев

Премиерът с призив към банките заради санкциите | StandartNews.com

Банките да не работят с лица и фирми от черния списък на санкционираните от САЩ по закона "Магнитски". Призивът отправи премиерът Стефан Янев по време на откритата част от заседанието на Съвета по сигурността към МС, което той свика днес.

"Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции, за целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества. Тази тема е особено значима и сензитивна както от гледна точка на потенциалните последтвия в политически и икономически план, така също и в социален аспект", заяви министър-председателят Стефан Янев.

Според Янев това е сериозен сигнал, че корупцията е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната.  

"Така нареченият черен списък с лица и фирми, създаден след оповестените данни от правителството на САЩ и санкционния режим по закона "Магнитски", цели да сведе до минимум рисковете за страната в политически и икономически план", поясни той.

Служебният премиер Стефан е категоричен, че се предприемат действия да се защити държавата от негативните последици след оповестеното от правителството на САЩ.

"Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции! За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества. Казаното дотук е в пряка зависимост от необходимостта да се разработят правила за поведение на българските банки в ситуация, като тази в момента, и в изпълнение на закона за кредитните институции".

Той подчерта, че корупционната среда в България не просто разрушава международния авторитет на страната, но и подкопава политическата система, както и устоите на демокрацията, като я прави нефункционална и неефективна.

"Няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система, без да решим фундаменталните проблеми с корупцията", добави Стефан Янев.

Премиерът подчерта, че е нужна сериозна промяна в прокуратурата, съдебната система и на всички правоприлагащи органи, които са призвани да прилагат закона и "за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните си функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост".

"Това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да налагат закона и за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост", заяви още Стефан Янев.

"Тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за корупционни практики у нас. Санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната", подчерта служебният министър-председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай