Премиерът: Радев не е еднакво отдалечен от партии

Радев прави кампания всеки ден, да каже на неговите хора да се върнат на работа, призова Борисов

Премиерът: Радев не е еднакво отдалечен от партии | StandartNews.com

Видно е, че президентът Румен Радев не е еднакво отдалечен от всички партии, всяко негово изказване е в полза на опозицията, заяви пред репортери в Сибиу министър-председателят Бойко Борисов.

На въпрос прави ли се кампания с държавни пари, Борисов заяви: „Президентът Радев я прави всеки ден, вместо да каже на неговите хора да се върнат на работа – защото не може да се водиш на работа в парламента и да не ходиш. Аз си показах цялата програма. Ако е против да се дадат 20 млн. за училищни автобуси - да каже. 9 млн. лв. дадохме за машини за гласуване“.

Борисов посочи, че дори със самото си изказване президентът е взел страна. „Освен това, защо трябва да му напомням на кой пленум ходи като президент? Случайно са се озовали неговите хора в листата на БСП. Той ни прави на кьорави вече. Аз проявявам джентълменство. Изцяло ние свършихме работата за военното училище в Долна Митрополия. Той 10 години се е борил и не е успя. Защо училището не го пуснаха в мандата на Орешарски“, коментира Борисов.

„Президентът с държавни пари прави кампания и трябва да се чуя с колегите от ГЕРБ да сезираме и ние ЦИК. Всяко негово изказване е в полза на опозицията. Завчера говорихме за училището в Долна Митрополия колко се радва“, каза още министър-председателят. „Президентът отива на пленум на БСП и след това казва, че е еднакво отдалечен. И после аз трябва да му коментирам думите. Видно е, че не е еднакво отдалечен. Колкото Плевнелиев беше еднакво отдалечен от БСП и ГЕРБ, толкова е и Радев. Защо трябва да проявяваме лицемерие, от негова страна всъщност“ заяви Борисов.

Мнозинства в следващия Европейски парламент ще се правят с тежки компромиси, каза още Борисов.

„Нека да честитим Деня на Европа, Деня на победата. Исторически това е един ден, в който всички празнуват. И мисля, че е добре да се каже за тези времена, които са били, какво се е случило – кaк сме се отървали от фашизма и сега се намираме в една силна и обединена Европа. И как една Германия, разрушена тогава до основи, в момента е най-голямата икономическа сила в Европа“, заяви Борисов и посочи, че победените тогава сега са първи в Европа по социален статус, икономически растеж и мощна икономика, а победителите са доста накрая.

„Историята е доста интересна и трябва да се чете и да се вадят поуки. Защото и днес в контекста на европейските избори има популисти, социалисти, крайно леви, крайно десни. Много сложни са нещата. Да се надяваме, че ще се развият в положителен за Европа план“, коментира министър-председателят.

Борисов заяви, че на Срещата на върха е говорил много за Западните Балкани и за конфликтите, които зреят. По думите му направеното от България се отчита. „Много е направено, но в най-важната сфера – увеличаване на доходите, все още сме последни, така че много трябва да се помисли и за нашия регион“, обясни той.

Премиерът посочи, че мнозинства в следващия Европейски парламент ще се правят както в България – с тежки компромиси. „Това златно време, когато леви и десни управляваха Европа и се разбираха за кой президента, за кой премиера, беше лесно и хубаво. Сега ще се правят много тежки конфигурации“, заяви Борисов. Той посочи, че трябва да се гласува за системните партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай